el judici al procés

El jutge Marchena marca els límits dels testimonis: ni català ni valoracions

El president del tribunal ha interromput la testifical de Tardà per tenir, a diferència dels acusats, "l'obligació de fer servir la llengua oficial del fòrum del lloc on es desenvolupa el judici"

marchena-no-opinen / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

No han transcorregut més de cinc minuts del torn delstestimonis en el judici del procés quan el president del tribunal, el jutge Manuel Marchena, l’ha hagut d’interrompre per primera vegada quan el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha respost en Joan Tardàcatalà a l’acusació popular que exerceix Vox. "Vull dir que jo parlaré en català quan contesti les preguntes de Vox...", ha començat Tardà en la seva resposta al lletrat del partit ultradretà Pedro Fernández, per la qual cosa Marchena l’ha frenat per recordar-li que, com a testimoni, "té l’obligació de fer servir la llengua oficial del fòrum del lloc on es desenvolupa el judici".

"Perquè jo m’aclareixi: ¿Tinc dret o no a parlar en català?", ha preguntat Tardà. "No", ha conclòs el president del tribunal. "Una altra cosa és que la sala hagi concedit el dret als acusats a expressar-se en la seva llengua, la qual cosa han rebutjat", li ha explicat el jutge. 

[Seguiu el judici al procés de Catalunya | Directe en ‘streaming’]

Poc després, Marchena ha tornat a interrompre la testifical quan el parlamentari ha començat, en castellà, amb el següent missatge: "Aquest judici està inspirat en la venjança". El president del tribunal, que abans de cridar Tardà ja havia advertit que no admetria "valoracions" o l’expressió d’opinions polítiques, l’ha interromput per recordar que s’ha posat al servei de l’administració exclusivament per a l’esclariment dels fets. Marchena ja ho havia advertit a l’inici. “La Sala vol fer constar una qüestió d’ordre per evitar interrupcions –ha dit–. Cal recordar que el nostre dret no reconeix la figura del testimoni opinant que fa judicis de valors. És un tercer que ve a explicar exclusivament el que va percebre pels seus sentits. És una cosa que tothom té present, però convé no oblidar-ho per evitar interrupcions per part de la presidència del Suprem".

Més tard, Marchena també ha hagut d’advertir l’advocat de Vox quan preguntava a Tardà sobre els suposats plans dels acusats. "Li està demanant [a Tardà] que valori comportaments aliens i així desnaturalitzem el contingut de la testifical... No existeix el testimoni opinant", ha conclòs el magistrat. El mateix ha ocorregut minuts després davant les preguntes d’Andreu van den Eynde, advocat defensor d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, que ha fet constar la seva protesta davant del tribunal.

Notícies relacionades

Marchena li havia advertit: "Tardà no ha sigut cridat perquè expliqui els mètodes d’ERC per lluitar pel seu ideari polític, estem exclusivament enjudiciant el que el fiscal i les acusacions atribueixen als acusats. No li preguntem per l’ideari d’ERC en la lluita per l’objectiu polític legítim d’aconseguir la independència". 

Aquest dimecres declaren com a testimonis Tardà, Mas, Santamaría, Montoro i, ja a la tarda, Rajoy.