JUDICI AL PROCÉS

Joan Tardà: "Ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència"

Marchena reprèn Vox i les defenses perquè centrin les seves preguntes al que van veure els testimonis

Nega haver vist violència el 20 de setembre i assegura que es va fer tot "a la catalana"

rkoi3fm7ragdqffd1oxbe31100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El diputat d’ERC Joan Tardà ha trigat una mica a poder pronunciar el seu missatge al tribunal del procés: "Ni la unitat d’Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència", ha dit. La tardança es deu al fet que, com a primer testimoni a declarar al Tribunal Suprem, ha sigut qui ha protagonitzat la primera lliçó del president del tribunal, Manuel Marchena, sobre els límits dels testimonis. Així, en la seva resposta –"aquest judici està inspirat en la venjança"– a la primera pregunta de Vox, el magistrat ha hagut d’explicar-li que havia vingut a ajudar-lo per saber el que realment va passar, no a opinar.

Aclarit aquest extrem i que els testimonis no poden declarar en català, perquè, a diferència dels acusats, ho han de fer en la llengua oficial del tribunal, Tardà ha assenyalat que va dir a l’expresident del Govern Mariano Rajoy, durant el debat investidura del 2016, que s’estava "davant d’una cruïlla" i que havia "de decidir si optava per una via democràtica o per la via de la judicialització i la repressió". "Li vaig dir que, si optava per aquesta segona opció, al Regne d’Espanya hi tornaria a haver presos polítics i exiliats", ha assenyalat.

No hi ha hagut temps per a gaire més, perquè Vox, que s’estrenava amb els testimonis –ja que cap acusat va accedir a contestar les seves preguntes–, no ha arribat a fer-li ni cinc preguntes, a les quals Tardà també ha pogut respondre que l’1-O "va ser una voluntat d’un poble indefens, pacífic i democràtic". Estava tan tranquil que fins i tot s’ha permès burlar-se de la pronunciació del català de l’advocada de l’Estat del cognom de Josep Maria Jové, que ha fet com si no ho entengués.

Després que Marchena també situés la defensa respecte a quina és la posició dels testimonis, al frenar en sec els intents de l’advocat d’Oriol Junqueras,Andreu van den Eynde, d’explicar el programa electoral d’ERC, Tardà ha assenyalat que "ni la unitat d’Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència". Ha explicat que va ser a la Conselleria d’Economia el 20-S i que va prendre "la paraula per reclamar als ciutadans, en veu alta, sobretot, que no caiguessin en cap provocació i que s’havia d’evitar qualsevol violència". "Tot a la catalana, pacíficament. Qualsevol demòcrata hauria dit aquestes paraules”, va afegir.

Ha destacat que l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, després del referèndum il·legal de l’1-O, va registrar al Congrés una demanda urgent d’interpel·lació per reprovar durant el debat la llavors vicepresidenta, Soraya Sáez de Santamaría, per la repressió policial, per la qual cosa, segons la seva opinió, "queda clar que afectava qualsevol demòcrata". També ha assenyalat el discurs del Rei del 3 d’octubre, en què, segons la seva opinió, s’“avalava la repressió i l’‘a por ellos’”.  I a preguntes de la defensa de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, va assegurar que "per lectura única s’han modificat lleis de substància", al Congrés dels Diputats. Ha afegit que "els reglaments parlamentaris són com un xiclet, i depenen de qui els utilitzi".

Quins testimonis

Notícies relacionades

Marchena ho ha explicat abans que el primer testimoni entrés. “La Sala vol fer constar una qüestió d’ordre per evitar interrupcions –ha dit–. Cal recordar que el nostre dret no reconeix la figura del testimoni opinant que fa judicis de valors. És un tercer que ve a explicar exclusivament el que va percebre pels seus sentits. És una cosa que tothom té present, però convé no oblidar-ho per evitar interrupcions per part de la presidència del Suprem".

El president del Parlament, Roger Torrent, que també estava citat, presideix la sessió parlamentària, així que la seva declaració davant de l’alt tribunal ha sigut posposada.