L'oposició censura que el Govern aprovi decrets en temps de descompte

Montero confirma que Sánchez aprofitarà els Consells de Ministres que queden fins al 28-A per intentar aprovar diversos decrets amb mesures socials

sanchez-congreso

sanchez-congreso

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que al Consell de Ministres de divendres i també en els successius, fins a les eleccions del 28 d’abril, diversos reials decrets amb mesures de recuperació de drets laborals i reducció de la desigualtat de gènere, que se sufragaran amb els ingressos més grans de la Seguretat Social derivats, de l’alça del salari mínim interprofessional (SMI) i les cotitzacions. La idea, avançada ahir, ha revoltat l’oposició, que considera que Pedro Sánchez fa un ús electoralista del poder executiu i també del legislatiu, ja que vol aprovar-les a la Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix les cambres quan s’han dissolt les Corts a l’espera dels comicis. 

Montero ha avançat que veurà la llum l’Oferta d’Ocupació Pública del 2019 i que s’està estudiant l’actualització de les entregues a compte per a les comunitats autònomes per la millora de la recaptació dels principals impostos. 

¿Què van fer els altres Governs?

Els partits de l’oposició han carregat contra la utilització partidista del temps de descompte abans d’anar a les urnes el 28 d’abril. La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha criticat que l’Executiu no hagi desenvolupat aquestes mesures en els últims vuit mesos, i que a més estaven incloses en l’acord de Pressupostos firmat entre Sánchez i Pablo Iglesias a l’octubre. "No crec que sigui el primer Govern que ho fa", li ha concedit després en una entrevista a TVE. Segons fonts del grup parlamentari socialista, altres Executius han utilitzat la Diputació Permanent per aprovar les seves iniciatives. Segons les seves dades, després de la dissolució del 1993, se’n van convalidar vuit; després de la del 1996, cinc, i després de la del 2011, sis.

Notícies relacionades

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha dit que només falta que al Consell de Ministres posin "el logotip del PSOE". "Utilitzar-ho com un míting de cap de setmana és un acte de desvergonyiment i de desprestigi total d’aquesta institució", ha dit, queixant-se. Melissa Rodríguez, portaveu adjunta al Congrés de Ciutadans, ha comentat que una vegada que es dissolen les Corts l’Executiu hauria de quedar-se amb "baix perfil" i no utilitzar el BOE. "És un signe de debilitat", ha afegit.

Carles Campuzano, portaveu del PDECat, ha avisat que el seu grup analitzarà cada decret "un per un" i Aitor Esteban, del PNB, ha mostrat la seva sospita que el Govern buscarà fer un paquet per pressionar els grups i aconseguir "un 'sí' a tot", i l’ha avisat que pot trobar-se amb el 'no' dels nacionalistes bascos.