COMICIS DEL 28-A

ERC aposta per Rufián i Telechea com a 'tiquet' electoral

La direcció estudia com succeir Joan Tardà, que renuncia a repetir al Congrés

zentauroepp45100546 graf5982  madrid  19 09 2018   el portavoz de erc joan tard 180919092109

zentauroepp45100546 graf5982 madrid 19 09 2018 el portavoz de erc joan tard 180919092109 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Tal com és el seu desig, Joan Tardà no tornarà a presentar-se com a candidat a les eleccions generals per ERC. Així que Pedro Sánchez va anunciar la seva intenció de convocar comicis per al 28 d’abril, el veterà republicà va fer arribar a les altes instàncies del partit que no desitjava seguir.  “Porto 15 anys a Madrid i ja toca donar pas” va explicar llavors.

Tot quedava a mercè d’una eventual ‘contraoferta’ del partit que el pogués convèncer. Finalment, no ha sigut així i Tardà cedeix el pas. Ara es busca com succeir-lo.

Per al 28-A el candidat, com el desembre del 2015 i juny del 2016, serà Gabriel Rufián, procés de primàries (per al qual l’actual portaveu a la Cambra baixa ja ha anunciat que es presentarà) mitjançant. I la seva companya de tiquet, ara mateix, apunta que serà l’actual diputada Carolina Telechea. Amb aquest esquema es treballa després de superar alguns rumors que indicaven, d’una banda, que Rufián podia ser el número 2 (com ho va ser Tardà en aquests últims comicis) i, per l’altra, que hi podria haver un pacte amb alguna força externa que modifiqués aquest tiquet.

Converses múltiples

De fet, la portaveu del partit, Marta Vilalta va assegurar que ERC segueix en converses amb els diferents actors de l’àmbit sobiranista per valorar possibilitats de tancar acords programàtics preelectorals o unitat d’acció postelectoral.

Una de les plataformes amb què els republicans conversen és Sobiranistes (o Nova, el nou nom que han adoptat els díscols de Catalunya En Comú Podem) que lideren la diputada, ara sense assignació de grup, Elisenda Alamany i el parlamentari, encara en el grup morat, Joan Josep Nuet.

Notícies relacionades

"Estan havent-hi converses amb Sobiranistes per explorar si hi poden haver idees comunes i compartides, i si pot haver alguna cosa més que aquestes complicitats" de cara a la primavera electoral, va remarcar la portaveu d’ERC, deixant oberta la porta a la possibilitat d’integrar-los a la llista.

Vilalta va concretar en aquesta línia que l’aposta d’ERC és poder sumar amb els que comparteixen el marc ideològic i de polítiques sectorials, com podria ser el cas de Sobiranistes, i, alhora, també "sumar després –de les eleccions– amb acords programàtics i unitat d’acció" amb altres forces independentistes en què no es donin aquestes condicions, com podria ser el cas de l’espai de JxCat-PDECat-Crida.