ÚLTIMA SETMANA D'ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA

Calvo explica els viatges de Sánchez en Falcon en la comissió de despeses reservades

El PP ha demanat que el Govern digui per què no pot donar detalls dels costos dels desplaçaments del president

Marlaska abordarà l'operació Kitchen, en què Fernández Díaz suposadament va desviar fons reservats per espiar Bárcenas

zentauroepp47121587 carmen calvo secretos congreso190225100354

zentauroepp47121587 carmen calvo secretos congreso190225100354

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’última setmana d’activitat parlamentària abans de la dissolució de les Corts per celebrar les eleccions generals del 28 d’abril comença amb un plat fort. La presidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, va col·locar aquest dilluns la reunió de la comissió de despeses reservades per abordar dos assumptes que han centrat els focus nombroses jornades informatives aquestes últimes setmanes: els viatges de Pedro Sánchez i l’anomenada operació Kitchen, per espiar Luis Bárcenas. A més, en aquesta mateixa reunió, la ministra de Defensa, Margarita Robles, explicarà l’ús que ha donat el Govern socialista a aquests fons.

El PP va sol·licitar a començaments de gener que l’Executiu donés detalls en aquesta comissió especial dels desplaçaments del president del Govern després que la Moncloa respongués que aquests viatges tenen el caràcter de "secret". Als populars no els va agradar que Sánchez utilitzés els mitjans que té a la seva disposició en condició del seu càrrec per anar l’estiu passat al Festival Internacional de Benicàssim (FIB), l’estiu passat a Castelló i al casament d’un cunyat a La Rioja. L’encarregada d’abordar aquest assumpte serà la vicepresidenta, Carmen Calvo. 

Notícies relacionades

Després de la número dos del Gabinet arribarà el torn de Robles i després del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que explicarà les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació relatives a l’anomenada operació Kitchen, que apunten que el Ministeri de l’Interior, en l’etapa de Jorge Fernández Díaz, va utilitzar fons reservats, funcionaris del Cos Nacional de Policia i col·laboradors externs per sostreure documentació sensible i espiar Bárcenas, l’antic tresorer del PP. En aquell moment el director de la Policia era Ignacio Cosidó, actual portaveu dels populars al Senat, que Pablo Casado encara manté al seu lloc. Cosidó s’ha defensat dient que ell no gestionava les despeses reservades i que d’això se n’encarregava el secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, company de files.

Marlaska hi va a petició del grup mixt, que també ha sol·licitat al ministre que expliqui l’ordre que va donar el juliol del 2018 a un comandament de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil –el coronel Manuel Sánchez Corbí, que va ser destituït un mes després– en què comunicava que suspenia algunes investigacions en curs per falta de fons reservats.