Felip VI presumeix de «democràcia plena» davant de la plana major del MWC

El Rei «posa en context» els visitants amb motiu del 40è aniversari de la Constitució

Torra recorda Puigdemont i la resta de l'ex-Govern i adverteix que Catalunya «sap on va»

zentauroepp47104314 rey mobile190224221115

zentauroepp47104314 rey mobile190224221115 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Des del 3 d’octubre del 2017, el dia del discurs de Felip VI sobre el referèndum de l’1-O, la màxima institució de l’Estat i la Generalitat viuen en realitats separades i rarament tangents. El sopar de gala amb què es dona el tret de sortida al Mobile World Congress (MWC) és un d’aquests punts en què el Rei i el president comparteixen espai i temps.  I si recentment el Rei es va dirigir, crípticament, als independentistes amb unes declaracions sobre la llei i la democràcia, aquest diumenge, al MNAC ha asseverat, davant de la plana major del MWC, que Espanya és una “democràcia plena”, cosa que genera “àmplies oportunitats. Gràcies per la seva confiança”, va dir el monarca.     

El president Quim Torra va evitar el tradicional ‘besamans’, igual com l’alcaldessa Ada Colau, tot i que sí que es va saludar breument i sense intercanviar més que això, una salutació, amb Felip VI. Torra va recordar en el seu discurs “Carles Puigdemont, que els va donar la benvinguda fa dos anys” i a la resta del Govern que ara no estan en exercici.                                                               

I és que l’acte es va celebrar en vigílies de l’inici de la tercera setmana del judici al procès i just quatre dies després que el mateix Felip VI sortís al pas, sempre de manera indirecta i sense citar, de les primeres declaracions dels polítics independentistes. Amb motiu de la clausura del Congrés Mundial del Dret, en la qual el monarca va rebre el Premi Mundial de la Pau i la Llibertat, Felip VI va asseverar que “no és admissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret, ja que sense el respecte a les lleis no existeix ni convivència ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, fallida dels principis morals i cívics de la societat”. 

Context real

I sota la cúpula que va rehabilitar Gae Aulenti, Felip VI va recordar (“deixin-me que els posi en context”, va ser la forma d’introducció) el 40è aniversari de la Constitució i com, al llarg d’aquestes dècades, Espanya s’ha convertit “en una de les 20 democràcies plenes reconegudes”. Així mateix, va asseverar que el seu país “disfruta de sòlides institucions, força política i econòmica” i que atrau “80 milions de visitants i un gran nombre d’inversors que veu múltiples oportunitats a molts sectors”. ‘Com vostès’, li va faltar dir, però es va entendre.

Com manen els cànons, el Rei, en el seu trilingüe discurs (anglès, castellà i català, on va abundar més que Torra i que Colau) es va desfer en elogis sobre la ciutat de Barcelona que va assumir l’organització del MWC “amb el ple recolzament institucional” i que és una dels llocs més ben preparats per al negoci tecnològic.

Drets humans

Torra havia assenyalat abans que la catalana era terra de “cultura i respecte als drets humans”. Sense més concreció, tot i que suficient per a tot aquell que estigui mínimament al corrent de l’actualitat política. “Catalunya no s’ha aturat, continua avançant”, va dir, en un context econòmic, però facilmente extrapolable a la situació política. Una cosa semblant al seu final, quan va dir que els catalans “saben d’on venen, però tenen clar on van”.

Notícies relacionades

El principal absent de la vetllada va ser el president del Govern, Pedro Sánchez, qui, atesa la situació preelectoral, va delegar en la ministra d’Economia, Nadia Calviño. El seu va ser un discurs ‘tècnic’, molt en la línia de “la tecnologia és important, però també ho són les persones”. Però també amb 10 segons de missatge a la plana major del GSMA, els organitzadors del MWC. “Espanya gaudeix de plena separació de poders, cosa que permet que s’imposi l’imperi de la llei”, va assenyalar la ministra. Pel que sembla, segueix havent-hi preocupació sobre la imatge exterior d’Espanya.

Una altra de les que va fer, sobretot, un discurs tècnic, molt en la línia del de la ministra, va ser Ada Colau. Ella va afegir mencions a les dones i a les ciutats i, com de fet van fer tots, va cridar a evitar grans fractures digitals. En el cas de l’alcaldessa, el seu discurs va apel·lar, “en aquests temps de temor en què es precisa esperança”, als “valores republicans”.