LA CARRERA CAP A LES URNES

Borrell, disposat a encapçalar la llista per Barcelona a les generals

Tant el PSOE com el PSC tenen dubtes i destaquen que encara no hi ha cap decisió presa

zentauroepp47070469 borrell190223200008

zentauroepp47070469 borrell190223200008

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig / Juan Ruiz Sierra

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, està disposat a encapçalar la llista per Barcelona en les eleccions generals del pròxim 28 d’abril, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts socialistes. Aquesta decisió implicaria desplaçar la seva companya en el Consell de Ministres Meritxell Batet, la candidata natural a liderar aquesta candidatura i l’aposta de la direcció del PSC. I d’una manera taxativa, doncs Borrell no està disposat a passar per unes de primàries.

Fins ara, se situava Borrell com a possible candidat socialista en els comicis europeus del 26 de maig. No obstant, el ministre no sembla molt per la tasca de tornar a Brussel·les, on ja va passar una temporada (del 2004 al 2009) i va arribar a presidir el Parlament Europeu.

Fa setmanes que el secretari d’organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, impulsa Borrell com a cap de llista de les europees. De fet, segons fonts de la direcció del PSC, aquest és el desig del president del Govern, Pedro Sánchez, informa Jose Rico.

Dubtes

Tant dins del PSOE com en el PSC, hi ha dubtes sobre la conveniència que el titular d’Exteriors encapçali la llista per Barcelona del 28-A. Consideren que pel seu perfil combatiu pot ser bo per neutralitzar fora de Catalunya la idea que Sánchez ha claudicat davant dels independentistes, però també destaquen que no va en sintonia amb el tarannà dialogant que el president vol vendre a Catalunya.

A més, sectors del PSOE citats per Europa Press consideren que el veterà polític podria garantir un molt bon resultat per als socialistes a Catalunya, un territori clau per garantir una victòria a tot Espanya.

En qualsevol cas, les fonts consultades per aquest diari en els dos partits coincideixen a remarcar que no hi ha cap decisió presa. Tot i que no per gaire temps. El pròxim dissabte, 2 de març, es reunirà el consell nacional del PSC per triar la llista.

“La decisió de qui encapçala les llistes la pren el consell nacional [...]. Jo estic en disposició de tornar a fer-ho i la setmana que ve em dedicaré a recollir avals i complir els tràmits establerts pel partit”, va declarar aquest dissabte Batet, que va ser la número u per Barcelona en els últims comicis.

Quan li van preguntar per la possibilitat que Borrell també aspiri finalment a aquest lloc, la ministra va valorar al seu company i la seva trajectòria política, sense entrar en més consideracions. “Si fa aquest pas, benvingut sigui. Està fent una feina excel·lent a la cartera d’Exteriors, igual que ho va fer al Parlament Europeu i com a ministre de Felipe González”, va afegir.

Flagell de l’independentisme

Notícies relacionades

Fa anys que Borrell exerceix de flagell dels independentistes, que a la mínima ocasió li retreuen la seva participació en la massiva manifestació organitzada per Societat Civil Catalana a Barcelona el 8 d’octubre del 2017, set dies més tard del referèndum de l’1-O.

A més, en el ministeri que dirigeix està duent a terme una campanya a l’exterior per contrarestar les “fake news” i la “propaganda” del sobiranisme contra l’Estat espanyol. Una campanya que s’ha intensificat davant de l’inici del judici als líders i polítics independentistes al Tribunal Suprem.