Conferència Estat-autonomies sobre memòria històrica

El Govern anuncia un pla de xoc per obrir fosses comunes, però no compta amb pressupost

L'Executiu espera trobar vies de finançament per conveniar localitzacions i exhumacions amb les comunitats autònomes

undefined47033283 madrid 20 02 2019   conferencia del estado con autonomias so190220145113

undefined47033283 madrid 20 02 2019 conferencia del estado con autonomias so190220145113 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El govern Sánchez preveia invertir 15 milions d’euros el 2019 en la localització i exhumació de cossos d’afusellats pel franquisme, però, amb la demolició dels seus Pressupostos generals i l’obligació de prorrogar les del Govern Rajoy, els treballs de localització i obertura de les fosses comunes han tornat al pressupost zero. Malgrat això, el director general per a la Memòria, Fernando Martínez, ha anunciat un "pla de xoc d’exhumacions" per a aquest any.

Al final de la conferència celebrada aquest dimecres entre l’Estat i les comunitats autònomes per avaluar l’estat del mapa de fosses i les exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, Martínez ha anunciat que hi ha "acord total" entre el Govern central i els executius autonòmics per a l’actualització del mapa, les dades del qual provenen del recompte del 2011.

També les comunitats estan "molt d’acord a col·laborar per la via del conveni amb l’Administració central" per dur a terme el pla de xoc", però "si realment podem trobar una via de finançament", ha matisat el director general.

Sense Catalunya 

A la reunió feta a la seu madrilenya del Ministeri de Justícia han assistit representants de totes les comunitats autònomes amb l’excepció de Catalunya, que "ha excusat la seva presència", segons fonts de Justícia. No han pogut venir tampoc, per motius tècnics, els representants de Castella-la Manxa i de Ceuta.

Fernando Martínez ha assegurat que Justícia treballarà "amb la idea de preparar tot el necessari per a aquest pla per a l’any 19, perquè, si tinguéssim finançament, poder emprendre'l amb les comunitats". El director general de Memòria Històrica ha reconegut que avui l’impuls de la recerca d’afusellats el tenen les comunitats, però li sembla clau "que l’Estat lideri el procés d’exhumacions. I l’Estat som tots, l’administració general, les comunitats autònomes, les diputacions i els ajuntaments".

No hi ha encara una dada oficial de fosses que queden per exhumar a Espanya, ja que Justícia està encara en la fase d’actualització del mapa. Entre els anys 2000 i 2018 s’han realitzat 740 obertures de fosses, i s’han recuperat, identificat i traslladat prop de 9.000 cadàvers. Els treballs van tenir una primera fase d’impuls estatal, sota el Govern Zapatero; en una segona fase, i no habilitant el Govern Rajoy fons per a aquests treballs, han sigut les comunitats autònomes les que els han implementat.

70 fosses a Andalusia

El pla d’exhumacions ja està en marxa en algunes comunitats. No és el cas d’Euskadi, que ha anunciat per primera vegada en un fòrum nacional que ja no hi ha fosses comunes per localitzar fora de cementiris al seu territori: han sigut totes obertes i els seus ocupants exhumats.

Andalusia, el nou govern de la qual rebutja de ple la política de memòria històrica del seu antecessor socialista, no ha enviat a un director o directora general de memòria –pendent la seva renovació del nou organigramad’un Comissionat per a la Concòrdia que planeja el nou govern del popular Juan Manuel Moreno Bonilla–, però sí que hi ha acudit María Esperanza O’neill Orueta, exsecretària del Grup Popular al Parlament Andalús (2012-2014), acabada de nomenar secretària general de Patrimoni Cultural de la Junta d’Andalusia. O’neill "ha recollit tota la informació per traslladar-la", ha explicat Martínez.

Notícies relacionades

Andalusia té 70 intervencions autoritzades en fosses comunes, algunes particularment importants, com les prospeccions que es realitzen al Cementiri de Còrdova. Destaca en l’actualització de dades el govern foral navarrès, que renova el seu mapa de fosses cada tres mesos.

En la reunió, Justícia ha avançat algunes dades del seu pla per commemorar el 80 aniversari de l’exili republicà. El pla serà presentat aquest dijous. El primer gest de l’Executiu en aquest camp es materialitzarà amb el viatge del president Pedro Sánchez a Argelers i altres emblemàtiques localitats franceses el pròxim diumenge 24.