BARÒMETRE DEL CIS

El PSOE recuperaria en les generals la majoria dels votants que es van abstenir en les andaluses

Els socialistes guanyarien a Andalusia i Cs quedaria davant del PP si celebressin ara els comicis

Els andalusos haurien preferit una coalició PSOE-Podem malgrat no aconseguir la majoria del Parlament

zentauroepp46572150 grafand2164  sevilla  16 01 2019   el l der del pp a  juanma190116174828

zentauroepp46572150 grafand2164 sevilla 16 01 2019 el l der del pp a juanma190116174828 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El PSOE recuperaria en les pròximes generals a Andalusia gran part del vot abstencionista que es va quedar a casa en les eleccions autonòmiques del 2 de desembre. Els socialistes es van deixar un 25% de votants pel camí en les autonòmiques del 2018 respecte a les generals del 2016, però el 19% agafaria ara de nou la papereta socialista en cas de celebrar-se demà comicis generals, segons l’últim sondeig postelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) referit a Andalusia. En qualsevol cas, l’enquesta deixa clar que el 42,1% delsabstencionistes tenien decidit des de molt abans que comencés la campanya que no acudirien aquell dia a les urnes, i que, d’aquests, el 22,7% haurien votat Susana Díaz.

El sondeig del CIS, amb un mostreig de més de 2.900 entrevistes realitzades entre el desembre i el gener, deixa palès que l’abstenció perjudica més el PSOE que altres partits. En els segons comicis amb menor participació de la història, el 58,65%, el comportament abstencionista es va atribuir a l’esquerra en general, la qual cosa va permetre a la suma del PP, Ciutadans i Vox prendre l’executiu andalús per primera vegada en la història de la comunitat. Però, mentre que Podem continuaria dessagnant-se, en cas de celebrar-se ara les eleccions generals els socialistes recuperarien part d’aquesta fuga de vots. Cosa que es pot deure en part a la por que es repeteixi la victòria de la dreta i la ultradreta o una menor tirada de Susana Díaz respecte a Pedro Sánchez, que en la valoració de líders està una dècima per sobre de la secretària general del PSOE andalús.

Segons l’estudi, el 67,1% dels enquestats tenien clar el partit que recolzarien des de molt abans de la campanya electoral, fet que desmenteix la percepció que la irrupció de Vox es va produir en els últims dies de campanya. És més, només el 14,7% dels votants de la formació d’ultradreta van decidir agafar aquesta papereta el mateix dia dels comicis. Crida l’atenció comprovar que el 54,7% dels votants ultraconservadors va estar dubtant entre el PP i Vox, mentre que el 57,3% dels votants del PP van dubtar entre aquest partit i Ciutadans, davant el 29,1% que van dubtar entre el PP i Vox.

Sorpasso de Ciutadans

En aquest sentit, el sondeig del CIS confirma que el gruix dels suports a la formació ultraconservadora de Santiago Abascal,el 48,4%, prové del PP, mentre que un de cada cinc votantsde Vox ve de les files taronja. Vox també treu vots de gent que votava el PSOE (5,8%) i fins i tot rep un 3,3% d’antics votants de Podem. La radicalització del discurs del líder conservador, Pablo Casado, sembla tenir efecte a Andalusia, la comunitat més poblada i fonamental per aconseguir la Moncloa: si ara se celebressin els comicis, el PP perdria un 2,2% de vots en favor de Vox, però a la formació d’ultradreta se li anirien el 8,3% dels votants a les files populars. D’aquesta manera, a Andalusia les generals les guanyaria el PSOE, amb el 24% dels suports, seguit de Ciutadans, que obtindria l’11,6% dels vots i superaria el PP, amb el 10,3%. Units Podem aconseguiria el 8,8% dels recolzaments i Vox, el 4,4%, tot i que el CIS assenyala que el 10,9% dels ciutadans enquestats no aniran a votar i el 16,6% encara no tenen decidit el seu vot.

Notícies relacionades

Respecte al primer mes de funcionament del govern del PP i Ciutadans amb el suport de Vox, el CIS considera que és l’opció favorita per al 11,7% dels andalusos, que haurien preferit un govern de coalició del PSOE amb Endavant Andalusia (15,6%), malgrat saber que aquesta aliança no assoleix la majoria absoluta al Parlament andalús. La segona opció favorita dels votants hauria sigut un govern del PSOE en solitari (12,1%).

Abascal, més ben valorat que Iglesias

Quant a una valoració dels líders, el candidat de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, és el més mal valorat, amb un 2,5 sobre 10, però una taxa del desconeixement del 60%. El líder més ben valorat pels andalusos és Albert Rivera, amb una nota mitjana del 4,3%, seguit del seu home de confiança a Andalusia i vicepresident de l’Executiu regional Juan Marín (4,1). Pablo Casado, Juan Manuel Moreno Bonilla i Pedro Sánchez empaten en 3,7 punts, una dècima per sobre de Susana Díaz. En la primera enquesta del CIS en què es pregunta per Santiago Abascal, el líder de la ultradreta és el segon més mal valorat, amb un 2,9, per sobre, això sí, de Pablo Iglesias, que amb prou feines treu un 2,6.