SESSIÓ DE CONTROL AL SENAT

Sánchez equipara l'independentisme amb la dreta: "Viuen del conflicte"

El president recupera els atacs a ERC i el PDECat després del fracàs dels Pressupostos

"¿Vostès a què venen a Madrid? Han renunciat a fer política", retreu als republicans

sanchez equipara al independentismo con la derecha viven del conflicto / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Hi va haver un temps, fins fa poc més de 10 dies, en el qual Pedro Sánchez es cuidava de no criticar excessivament els partits independentistes. Però això ha quedat enrere amb el rebuig d’ERC i el PDECat als Pressupostos, que ha provocatl’avanç de les generals. En aquesta nova fase preelectoral, Sánchez arremet contra republicans i postconvergents igual que contra el PP i Ciutadans, establint paral·lelismes entre el secessionisme i els partits de dretes. "Vostès tenen por de dialogar, vostès no volen resoldre la crisi, volen viure del conflicte a Catalunya. Vivien millor amb el PP. En això els extrems es toquen. Vostès volen viure del conflicte, no resoldre el conflicte", li ha dit el cap de l’Executiu aquest dimarts al Senat a Joaquim Ayats, d’ERC.

"¿Vostès a què venen a Madrid?", li ha arribat a preguntar Sánchez al republicà. "Han renunciat a fer política. Els Pressupostos donaven a Catalunya 2.200 milions d’euros per resoldre la crisi social. Tombant els Pressupostos han demostrat molt poc respecte pel poble de Catalunya", ha insistit el líder socialista, que ha arribat a pronosticar que ERC, com el PDECat, serà "devorada" per "el tigre de l’independentisme". Les enquestes, no obstant, mostren que els republicans continuen a l’alça.

Gràcies a Podem 

Al líder socialista, en qualsevol cas, se'l veu còmode amb aquest nou to, després de tants mesos d’allargar la mà als partits catalans, que li van permetre arribar a la Moncloa amb el seu recolzament a la moció de censura a Mariano Rajoy. El que no canviarà és la seva manera de relacionar-se amb Units Podem, a qui ja no considera com a rivals després del seu enfonsament en els sondejos. Mentre la nova portaveu dels morats al Senat, Pilar Garrido, ha dit sentir-se "defraudada i decebuda" amb el Govern, el president s’ha limitat a "agrair" el recolzament del partit que lidera Pablo Iglesias. El líder socialista està abocat en les crítiques a la dreta i a l’independentisme, i el seu rebuig conjunt als comptes públics li permet argumentar, en contra del que mantenen el PP i Ciutadans, que no hi ha hagut cap cessió als independentistes.  

Notícies relacionades

En això, el relat de Sánchez coincideix amb el d’ERC. "No hi ha hagut cap gest polític per la seva part. Vostè no ha posat sobre la taula una proposta valenta i coherent. Nosaltres seguim a la taula del diàleg. ¿Vostès tornaran de forma sincera?", li ha preguntat Ayats.

El secretari general del PSOE ha deixat clar que, de moment, fins a les eleccions, no ho farà. Després, ja es veurà. El portaveu del PP, Ignacio Cosidó, li ha demanat a Sánchez que es comprometi a no pactar amb l’independentisme. El líder socialista ha deixat la porta oberta.