JUDICI AL PROCÉS

Raül Romeva: "Les relacions tòxiques solen fracassar"

L'exconseller segueix la mateixa estratègia que Junqueras i es declara pres polític que porta un any a la presó

Afirma que el dret a l'autodeterminació evoluciona i s'accepta quan s'ha intentat tot abans

romeva soy preso politico / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

L’exconseller Raül Romeva no ha defraudat i ha optat per la mateixa línia que va mantenir el seu company de partit Oriol Junqueras. Es va declarar "un pres polític" que aquest dimarts compleix "just un any a la presó" i "per coherència" amb el que va fer durant la instrucció només va respondre a les preguntes del seu advocat defensor, Andreu Van den Eynde, ja que segons la seva opinió es davant "un judici polític". A preguntes del seu advocat va afirmar que "la carpeta catalana incomoda" i va afirmar que "les relacions basades en la llibertat són fructíferes", mentre que les basades en la repressió o l’emmordassament són tòxiques i solen fracassar".

La primera part de l’interrogatori va consistir a repassar la seva tasca internacional, especialment a Bòsnia, a favor de la pau, per al·legar que "la construcció de la pau és la millor manera de construir comunitat", que va dir haver aplicat en "l’àmbit personal i professional". Va afegir que durant la seva vida política sempre ha apostat pel dret a l’autodeterminació, "com un dret legítim, que evoluciona, no se circumscriu només a un moment, sinó que evoluciona amb els temps". 

Segons la fiscalia, només se centra en la descolonització, però com que evoluciona ha incorporat nous supòsits en la seva aplicació i un d’especialment significatiu és la que porta a defensar el seu exercici "en la mesura que s’ha intentat tot abans". Catalunya, en en la seva opnió, en un exemple clar d’intentar fer les coses abans. Va assegurar que cap tractat europeu ni la mateixa Constitució espanyola prohibeix expressament aquest dret. 

Des del 1900 es va xifrar "106 referèndum d’autodeterminació" dels quals 54 a partir del 1991. "D’ells, 26 s’han fet sense el consentiment de l’Estat, els altres amb. No es pot considerar el dret a l’autodeterminació com una cosa anecdòtica. No és un utopia i és perfectament factible". Romeva, que es va definir com "un demòcrata, republicà i europeista", que "circumstancialment està independentista", condició que va adquirir el 2010. Era federalista fins a la sentència del Tribunal Constitucional de l’Estatut que "va suposar una ruptura emocional important per a molta gent" del pacte constitucional del 78. Això "porta molta gent", en la qual s’inclou, "que com a demòcrates i republicans" volen "reconstruir aquest pacte partint del diàleg".

Missatge a Vox

Notícies relacionades

Segons Romeva, el seu "no és un projecte que vagi contra ningú" i va voler posar de manifest que "els qui defensem aquests valors ens trobem a la banqueta i els que amenacen aquests valors s’asseuen a l’estrada" de les acusacions en clara referència al partit Vox, que no va arribar a esmentar.

"Quan un fa política entén que per arribar a acords un ha de parlar. I de vegades quan es parla s’arriba a punts d’acord i d’aquí en surten els pactes. Si no hi ha diàleg, no es pot negociar i no hi ha part. Jo demanava parlar. Assumir una realitat que per a molta gent era incòmoda i que aquesta realitat incomodava a part de la societat. La carpeta catalana incomoda i incomoda avui dia. Unes relacions basades en la llibertat són fructíferes, les basades en la repressió o l’emmordassament són tòxiques i solen fracassar", va assegurar.