DEBAT PARLAMENTARI

Crítica general contra el PP per exigir ara presó per a referèndums

Ciutadans avala la iniciativa popular però li recrimina el seu electoralisme al proposar-ho ara

El Congrés no avala recuperar la reforma penal d'Aznar, que Rajoy tampoc va repescar

undefined47023981 graf072  madrid  19 02 2019   la portavoz del grupo popular 190219204702

undefined47023981 graf072 madrid 19 02 2019 la portavoz del grupo popular 190219204702 / J P Gandul

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE, En Comú Podemindependentistes, nacionalistes però també Ciutadans van coincidir aquest dimarts al Congrés a criticar el PP per practicar l’electoralisme pur i dur al portar ara a Ple, sabent que no s’aprovaria i coincidint amb el judici al procés al Suprem, una iniciativa de modificació del Codi Penal per castigar amb presó els organitzadors de referèndums il·legals. Ja s’ha anunciat que aquesta, juntament amb la posada en marxa immediata i sense data de caducitat d’un 155 a Catalunya si guanyen les eleccions, seran mesures estrella del seu programa electoral.

Els populars van registrar aquesta proposició de llei a finals del setembre passat, a pocs dies del primer aniversari de l’1-O i s’han decidit a defensar-lo en vigílies que les Cambres siguin dissoltes, el 5 de març, per un avanç electoral. Durant la defensa de la proposta, la portaveu parlamentària del PP, Dolors Montserrat, va remarcar la importància d’una reforma que al seu entendre "enforteix" les institucions i l’Estat de Dret, marcant distància amb el PSOE de Pedro Sánchez que vol "agenollar-se davant el separatisme".

“El PSOE sempre ha sigut còmplice del nacionalisme per debilitar Espanya", va arribar a dir Montserrat, posant com a exemple la hipotètica“barra lliure" que li van donar amb l’Estatut o la derogació del Codi Penal del delicte de convocatòria de referèndum, una delicte que, segons el seu parer, és “inexcusable" recuperar. El 2003, el Govern de José María Aznar el va introduir arran de l’anomenat 'Pla Ibarretxe'. Ja amb José Luis Rodríguez Zapatero, va deixar de ser delicte. Però el que amb tota intenció va obviar Montserrat és que durant els anys que Mariano Rajoy va ser en el poder no es va repescar per decisió expressa del president. No consta públicament que dirigents populars, tampoc ella o Pablo Casado, l’hi reclamessin.

Els taronges, recolzament matisat

Els únics recolzaments que el PP va aconseguir sumar a la seva iniciativa van ser els de Fòrum Astúries (el seu soci electoral en aquesta comunitat) i els de Ciutadans, però amb encàrrec inclòs: el diputat taronja Nacho Prendes va apostar per "millorar" els instruments de la democràcia per "defensar-se dels seus "enemics" perquè "la democràcia no està per sobre de la llei", però blasmant els populars que arribin "tard" amb aquesta proposta.

Notícies relacionades

"¿Què feien mentre al seu Govern li preparaven dues consultes, la del 9 de novembre del 2014 i la de l’1 d’octubre del 2017?", va preguntar Prendes, abans de censurar per "penosa" la gestió de l’1-O que va dur a terme Marino Rajoy i de criticar, una vegada més, el president, Pedro Sánchez, per haver convertit en "socis" els que van donar un "cop" a Catalunya.

Des delPSOE, el portaveu de Justícia, Juan Carlos Campo, va injuriar els arguments esgrimits pel PP per justificar la seva iniciativa. "Tancava els ulls i em veia a Colón", va ironitzar. Des d’Units Podem i ERC van considerar una "bona notícia" que els conservadors admetin públicament que convocar un referèndum "no és ara un delicte", com no "ho va ser l’1-O".