TV-3 reconeix per primera vegada que la declaració d'independència va ser un 'fake'

Un reportatge emès al Telenotícies Migdia d'aquest diumenge afirma que es va tractar d'una "declaració d'intencions"

zentauroepp40705375 alcaldes seguint el ple bertran171027160950

zentauroepp40705375 alcaldes seguint el ple bertran171027160950

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els informatius de TV-3 han canviat la manera de referir-se a la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017. Per primera vegada, al Telenotícies d’aquest diumenge passat s’ha plantejat obertament que aquesta declaració no va ser efectiva, sinó que es va tractar d’una declaració d’intencions simplement simbòlicaTelenotícies i que no va ser publicada als butlletins oficials. Una òptica que coincideix amb la línia de defensa plantejada la setmana passada per l’exconseller d’Interior Joaquim Forn durant el judici davant del Suprem, que va assegurar que "la independència no es va declarar".

Així, el Telenotícies d’aquest diumenge al migdia ha emès un reportatge en què, entre altres testimonis, se senten les declaracions davant del jutge de Carme Forcadell, que va assenyalar: "És una declaració política simbòlica, senyoria. No es va iniciar cap tràmit parlamentari perquè com vostè ha dit no es va registrar ni es va votar". Així mateix, es recull una afirmació de la líder d’ERC Marta Rovira, quan va afirmar: "Efectes no en podia tenir, perquè sabíem quin era el context polític que estava a sobre de la taula."

Declaracions d’un exlletrat

¿Va ser simbòlica la declaració? ¿Es va arribar a votar realment? A aquestes preguntes respon el periodista Josep Maria Martí Rigau, un cronista amb gran experiència política, que assenyala que "aquell dia al Parlament de Catalunya s’estava preparant tot per no fer-se mal. En el fons, hi havia por".

La veu en ‘off’ de la notícia destaca que el fet que es votés "una proposta de resolució" fa que la declaració no tingués càrrec de llei, sinó que fos una "declaració d’intencions".

El reportatge inclou declaracions de Francesc Pau, exlletrat del Parlament, que sosté: "Els parlaments aproven lleis que tenen efectes jurídics i resolucions que no tenen cap mena d’efectes jurídics. El parlament manifesta una opinió. No va més enllà". 

Es va votar una altra cosa

El periodista destaca que, tot i que Forcadell llegeix a l’hemicicle la declaració d’independència, ella mateixa deixa clar que la part que es votarà és una altra. També es posa en relleu el fet que el secretari general i el lletrat se n’anessin del ple en el moment de la votació, així com que aquesta declaració no es publiqui al butlletí oficial del Parlament. Durant el judici, el fiscal Javier Moreno es va equivocar en el seu al·legat en les qüestions prèvies assenyalant que la declaració es va publicar al butlletí oficial de la Generalitat. 

Notícies relacionades

El passat 26 d’octubre, EL PERIÓDICO va publicar un reportatge d’investigació en què detallava com es va gestar la 'fake DUI'. Així, en la reunió de la Mesa del dia 27 es va deixar clar que només era "objecte de votació i aprovació", i, per tant d’obligatori compliment, la part dispositiva, no el preàmbul, i que la resolució no tenia "efectes jurídics". La Mesa també va voler deixar constància escrita que el preàmbul, que incloïa pròpiament la declaració d’independència, no se sotmetria a votació.

L’altre truc va ser el mateix format del text. Es va votar una proposta de resolució, que en la dinàmica parlamentària no és més que un document, que insta el Govern a prendre una sèrie de decisions. Ni va ser una declaració institucional ni una proposició amb rang de llei. I al que aquell text emplaçada l’Executiu era a aprovar tots els decrets i resolucions necessaris per desplegar la llei de transitorietat jurídica –que creava un nou marc legal català–, començant per l’"expedició a la ciutadania" dels documents d’identitat catalans.