JUDICI AL TRIBUNAL SUPREM

La majoria de processats per l'1-O contestaran el fiscal

L'únic que s'ha mostrat contrari a respondre l'acusació pública, en línia amb Junqueras, és Romeva

Els polítics citats com a testimonis, com Rajoy i Mas, declararan abans de la campanya electoral del 28-A

zentauroepp46947553 zaragoza fiscal190213115903

zentauroepp46947553 zaragoza fiscal190213115903

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou dels 10 dirigents independentistes pendents de declarar en el judici al procés que se celebra al Tribunal Suprem (TS) acceptaran contestar les preguntes del fiscal, seguint la línia marcada la setmana passada per l’exconseller Interior Joaquim Forn Joaquim Forn, segons ha confirmat a EL PERIÓDICO l’entorn dels acusats. L’únic que s’ha mostrat contrari a respondre a l’acusació pública és Raül Romeva, que era responsable d’Acció Exteriors en el Govern cessat de Carles Puigemont. L’exconseller d’ERC  comparteix advocat defensor amb l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, que també va rebutjar replicar a la fiscalia.

El primer que declararà davant el tribunal aquest dimarts serà Jordi Turull, diputat per Junts per Catalunya suspès i que, abans de ser empresonat, va ser proposat per ocupar el càrrec de president de la Generalitat. L’exconseller de la Presidència té la intenció de respondre a la fiscalia ia l’Advocacia de l’Estat. AVox, que exerceix l’acusació popular, possiblement l’ignorarà. Els interrogatoris continuaran amb Romeva, que serà més breu al no contestar les acusacions, i, a última hora o ja dimecres, amb Josep Rull, exconseller de Territori i diputat suspès de JxC, que admetrà les preguntes del fiscal i de l’Advocacia de l’Estat.

Després explicaran la seva versió, en aquest ordre, Dolors BassaMeritxell BorràsCarles MundóSanti VilaJordi SànchezJordi Cuixart i Carme Forcadell. Fonts pròximes a aquests dirigents independentistes han assegurat que sí que atendran el fiscal. Els magistrats pretenen acabar les declaracions dels processats aquesta mateixa setmana.

Divisió en la defensa

Alguns advocats defensors han mostrat la seva disconformitat amb la decisió de Junqueras de no contestar les acusacions i fer una intervenció amb clars caires polítics davant les preguntes del seu advocat. "Ara s’ha de jugar aquest partit i no deixar-ho tot a compte del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg (TDHE). Tot i que sigui un dret, no ha sigut una bona estratègia", expliquen alguns dels lletrats consultats. La majoria apunta a barrejar una defensa tècnica i, al seu torn, de denúncia de drets fonamentals.

Notícies relacionades

Després de l’interrogatori dels processats, serà el torn dels testimonis. Fonts del TS han assegurat que els magistrats han decidit agrupar els compareixents en grups: els polítics, els guàrdies civils, els mossos... És igual si han sigut proposats per les acusacions o per les defenses. Així, els primers a declarar seran els del "bloc dels polítics" i compareixeran en el judici abans que comenci, a mitjans d’abril, la campanya per a les eleccions generals.

En aquest grup hi ha l’expresident del Govern Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exministres Cristóbal Montoro i Juan Ignacio Zoido. També hi haurà diputats autonòmics, com ara José Maria Espejo- Saavedra (Ciutadans) i David Pérez Ibáñez (PSC); l’expresident de la Generalitat Artur Mas; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu.