COMUNITAT VALENCIANA

Podem i Esquerra Unida veuen impossible anar amb Compromís a les generals

Els dos primers tanquen un acord per confluir en els comicis autonòmics

zentauroepp46973496 podem-esquerra unida190215105945

zentauroepp46973496 podem-esquerra unida190215105945 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Després de molts mesos de converses i d’estira-i-arronses, Podem Esquerra Unida han tancat la seva confluència per acudir a les eleccions autonòmiques a la Comunitat Valenciana i han presentat aquest divendres el seu acord a la mateixa hora en què s’han anunciat unes noves eleccions generals, a les quals veuen impossible tornar a anar amb Compromís, ja que el partit de Mónica Oltra s’ha descartat.

"Sempre hem tingut molt clara la importància de sumar per garantir les polítiques d’esquerra al País Valencià", ha assegurat Rosa Pérez, secretària general d’Esquerra Unida.

Antonio Estañ, el seu homòleg a Podem, que en aquesta legislatura ha recolzat des de fora el Govern del Botànic, ha afirmat que amb aquest Executiu "s’ha avançat, però també hem vist alguns dels seus límits". Si els escons donen per reeditar el pacte progressista, sembla que aquesta vegada sí que entrarien al govern.

En les eleccions del 2015, Podem va treure 13 de disputats però EU es va quedar fora del parlament autonòmic perquè per unes dècimes no va superar la barrera del 5% que s’exigeix a la Comunitat Valenciana per entrar a les Corts.

Última paraula de les bases

La candidatura, que encara no té nom comercial però en la qual hi haurà les dues marques, dona a Esquerra Unida els llocs dos i sis de València, el tercer i el setè per Alacant i el quart i el setè per Castelló. Les bases dels dos partits han de ratificar ara l’acord en què el candidat a presidir la Generalitat serà el professor de dret constitucional de la Universitat de València Rubén Martínez Dalmau.

"Volem una candidatura que multipliqui, que vagi a més. Un projecte guanyador que consolidi l’aconseguit i que ens faci redoblar els esforços del Botànic, que és l’única possibilitat per frenar els que ara ens volen fer retrocedir", ha apuntat Estañ, amb referència a un possible pacte del PP i Ciutadans amb Vox.

Sense Compromís

Les dues formacions van oferir a Compromís unir-se a les seves converses per reeditar el pacte 'a la valenciana’ amb què es van presentar a les últimes eleccions generals, però el partit de Mónica Oltra ho va rebutjar... i els va avançar que no tornarien a anar junts a les eleccions, que ja se sap que seran el 28 d’abril, quan encara no s’han acabat les vacances de Pasqua a la Comunitat Valenciana –dilluns 29 és festa.

"Compromís va mostrar la seva voluntat de no presentar-se conjuntament i en una cita ens van dir que no s’ho plantejaven per a les generals", ha revelat Pérez. "La seva posició és coneguda i ara quan els temps encara són més curts no veiem que sigui viable", ha afegit Estañ.

Notícies relacionades

Tots dos han coincidit a assegurar que la convocatòria de generals és "una molt mala notícia perquè s’ha trencat una oportunitat d’avançar a escala estatal després d’una dècada perduda; l’acord no era perfecte però que gràcies principalment al treball d’Units Podem s’han introduït millores directes per a la majoria", ha apuntat el secretari general de Podem.

Confluència... per al Senat

Mónica Álvaro, diputada de Compromís, ha assegurat que estan "preparats" per als comicis i que, tot i que escoltaran "totes les opcions" primer han d’escoltar les seves bases i ha afirmat que, en qualsevol cas, lluitaran "per un grup parlamentari propi". Això sí, s’ha mostrat oberta a una candidatura conjunta al Senat que també inclogui el PSPV, tot i que en els anteriors comicis l’executiva federal del PSOE va vetar aquesta opció.