Consell de Ministres

El Govern ordena l'exhumació de Franco i dona 15 dies a la família per comunicar on porten les seves restes

Un recurs davant el Tribunal Suprem retardaria el trasllat del dictador

La Moncloa descarta que els frares puguin impedir el pas als paletes

undefined46975461 madrid 15 02 2019  pol tica   rueda de prensa posterior al c190215142751

undefined46975461 madrid 15 02 2019 pol tica rueda de prensa posterior al c190215142751 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Cent setanta-cinc dies després d’haver publicat el reial decret llei que va posar en marxa el procés, el Consell de Ministres ha aprovat un acord motivat donant per conclòs el tràmit administratiu i ordenant l’exhumació de les restes de Francisco Franco delValle de los Caídos. L’acord dona a la família un termini de 15 dies perquè assenyali un lloc de reinhumació que no podrà ser la catedral madrilenya de l’Almudena.

El Govern es reserva la decisió del nou lloc d’enterrament de les restes del general si la família no contesta en el termini que li han donat. En l’actual acord no hi figura un lloc de destinació per a Franco. Passats 15 dies sense resposta, l’Executiu s’hauria de reunir en consell una altra vegada per emetre un acord final de trasllat de les restes, ja esmentant un emplaçament per enviar-hi el fèretre des del cingle de Cuelgamuros.

En la roda de premsa celebrada després del Consell de Ministres, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha presentat aquest divendres la decisió com una "responsabilitat històrica d’aquest Executiu" i com un "deute amb la història". Però és probable que a l’actual Gabinet no li doni temps a saldar-la. L’advocat de la família Franco, Luis Felipe Utrera-Molina, confirma a EL PERIÓDICO: "Recorrerem aquest i qualsevol altre acte d’execució ulterior".

Les lleis en matèria de procediment contenciós administratiu donen dos mesos a l’advocat per presentar el seu recurs davant el Tribunal Suprem (ja que és un acord del Consell de Ministres), però el lletrat podria no esgotar el termini. L’alt tribunal podria estar decidint l’admissió a tràmit del recurs, o fins i tot d’una petició de suspensió cautelar, en plena campanya electoral de les generals.

"Definitiu i executiu"

L’acord del Govern "és definitiu i executiu", comenten fonts de la Moncloa, per indicar que l’exhumació podria dur-se a terme d’aquí a dues setmanes, fins i tot sense esperar al recurs judicial de la família. La ministra no ha volgut fer "justícia-ficció" amb la resposta dels Franco. Ha dit queara per ara no poden "determinar si entra o no el Suprem a admetre el recurs". I ha explicat que la presentació d’un recurs pels descendents del dictador "no té efectes suspensius", tret de si així ho decideix expressament l’alt tribunal.

Però si l’Executiu volgués aprofitar algun buit temporal entre acord i recurs per moure Franco, els nets interposarien denúncia per prevaricació, adverteix el seu advocat.

La tomba de Franco al Valle de los Caídos. / JOSÉ LUIS ROCA

La ministra Delgado ha basat la decisió governamental de vetar la catedral de l’Almudena, a la cripta de la qual la família Franco posseeix sepultures a perpetuïtat, en la necessitat de "no convertir un lloc públic en un lloc d’exaltació del dictador".

Durant la fase d’adquisició de llicències d’obra municipals i permisos funeraris autonòmics, el Ministeri de Justícia s’ha guarnit amb un informe de la Delegació del Govern a Madrid sobre raons de seguretat i ordre públic que impedeixen portar les restes de Franco al temple de granit que obre les seves portes davant el Palau Reial de Madrid. La família Franco no considera legalment motivat aquest informe.

Els paletes sí que passaran

Cuidant-se aquesta vegada de més complicacions, i ja conclosa la fase administrativa, l’Executiu restringeix la possibilitat de personar-se com a "part interessada" només als nets del dictador. O sigui, no a frares ni a fundacions o entitats franquistes.

De fet, el Govern considera que podrà fer els treballs que cregui oportuns a la basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos malgrat l’oposició que mostra la comunitat de benedictins encarregats de la seva custòdia, encapçalats pel prior exfalangista Santiago Cantera.

Des de l’Executiu no veuen possible que, quan doni l’ordre final, els monjos puguin impedir l’entrada als quatre paletes que fonts de Patrimoni Nacional preveuen necessaris –com va avançar aquest diari– per realitzar l’exhumació en tres hores i, en dos dies més, reposar el terra de la basílica:  "L’activitat de culte d’un lloc no impedeix en aquest l’acció de l’autoritat civil", ha explicat la ministra i ho ha reiterat un parell de vegades durant la seva compareixença.

Notícies relacionades

Delgado ha qualificat de "veritable obstacle" les demandes i recusacions (fins a 14) presentades per les parts interessades, –totes orbitant a la família Franco– però les considera "normals en aquest procés".

La ministra creu que aquest projecte administratiu per a l’exhumació del dictador és “una qüestió de memòria democràtica”, que brolla d’“una decisió d’Estat”, i que ha necessitat “una gran escrupolositat en el procediment”.