Hi haurà decret d'exhumació aquest divendres

Així és el pla tècnic per exhumar Franco del Valle de los Caídos

Una petita funerària de la Sierra de Madrid és la preferida per als treballs

Quatre peons de manteniment de Patrimoni Nacional obriran la tomba

combo-plan-valle-cados

combo-plan-valle-cados

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una petita funerària de Guadarrama, localitat de la Sierra de Madrid, és l’opció de Patrimoni Nacional per realitzar els treballs d’extracció de les restes de Franco del seu actual emplaçament al Valle de los Caídos, segons fonts de l’organisme, que depèn de Presidència del Govern.

Es tracta de la societat limitada Serveis Funeraris Nuestra Señora de La Jarosa, que administra el tanatori de San Lorenzo de El Escorial, i que té seu al veí poble de Guadarrama. Les fonts de Patrimoni consultades defensen l’elecció com "la més lògica, per proximitat."

El propietari de la funerària, Pablo Verdugo, no ha desmentit a EL PERIÓDICO que hagi rebut ja la trucada de Patrimoni, però guarda silenci sobre detalls de l’encàrrec com el cost. "Fins aquí puc dir", diu abans de demanar que no se li facin més preguntes.

L’elecció de la funerària a la qual encarregar l’exhumació i el trasllat és un dels detalls tècnics que ultimen aquests dies a Patrimoni Nacional, després que l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial donés el vistiplau urbanístic al pla d’obra per obrir la tomba i tenint en compte el final del procés administratiu.

Decisió de la Moncloa

A aquest procés li queden pocs dies. El Govern ha confirmat que inclourà a l’agenda del pròxim Consell de Ministres el decret d’exhumació de Franco. Ha sigut el president Pedro Sánchez qui, a primera hora d’aquest dilluns, ha donat ordre que s’hi inclogui, informa Iolanda Mármol,malgrat que consideren que la família Franco està ben assessorada, donen per "definitiu i inapel·lable" el pas legislatiu previst per a aquest divendres.

L’Executiu estudiarà concedir a aquest decret d’exhumació 15 dies de termini a la família Franco perquè assenyali el lloc de la reinhumació. Aquesta concessió es farà "a fi de mantenir les màximes garanties en el procediment per als familiars”, informen a la Moncloa.

El Govern considera que existeix "una impossibilitat legal" de reinhumar Franco a la catedral madrilenya de l’Almudena, perquè "suposaria evidents riscos per a l’ordre públic, la seguretat ciutadana i la mobilitat a la catedral i el seu entorn" i perquè l’Executiu "no pot assumir l’exaltació que suposa mantenir novament la tomba de Franco en un lloc accessible i obert al públic de les característiques de l’Almudena".

Al Suprem i al Constitucional

Des de la Moncla s’assegura que, transcorreguts els 15 dies, "es procedirà a l’execució material de l’acord". Però aquests són els terminis administratius. Els judicials són uns altres.

L’advocat de la família Franco, Luis Felipe Utrera-Molina, recorrerà tot el contingut de l’acord davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem, la de jurisdicció contenciosa administrativa. Per fer-ho, la legislació en matèria de contenciós li dona dos mesos a partir de la publicació del decret al Butlletí Oficial de l’Estat, tot i que el lletrat podria no esgotar aquest termini de presentació del recurs.

A més, Utrera-Molina sol·licitarà al Tribunal Suprem que elevi una qüestió d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional sobre els supòsits de violació de la intimitat personal i familiar dels Franco, drets religiosos i una suposada absència de l’"extraordinària i urgent necessitat" que motiva el decret-llei que va posar en marxa el procés.

El termini habitual d’una resolució del Tribunal Suprem en una qüestió contenciosa administrativa és d’un any. Quant tardaria a resoldre el recurs dels Franco és una incògnita.

Tres peons, maons, ciment i sorra

La decisió de Sánchez de portar l’exhumació al Consell de Ministres s’ha produït després de la recepció d’un informe de l’Advocacia de l’Estat, l’últim que estava pendent en el procés administratiu que desenvolupa el decret inicial del passat 24 d’agost. Un altre informe, aquest tècnic i de Patrimoni Nacional, desenvolupa els aspectes tècnics que ultima aquest organisme.

L’informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, va ser sol·licitat pel Ministeri de Justícia a Patrimoni el passat 13 de novembre, i l’entitat li va contestar a la sotssecretària de Justícia, Cristina Latorre, cinc dies després. Es tracta d’una memòria titulada "Projecte d’actuacions arquitectòniques a la basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos",elaborada pels tècnics de la Direcció d’Immobles i Medi Natural de Patrimoni Nacional. El text descriu les tasques "per realitzar la retirada de la llosa sepulcral del senyor Francisco Franco Bahamonde i la posterior reposició del solat a la basílica".

Les fonts consultades de Patrimoni Nacional preveuen la participació de quatre peons de manteniment. Els operaris hauran de treballar, segons l’informe, durant tres hores en la retirada de la llosa, i dos dies més per a la col·locació d’un forjat i lloses noves sobre el l’espai ja buidat.

Les mateixes fonts assenyalen que ja estan triats els quatre operaris, personal de l’entitat, que fan treballs habitualment als monuments de San Lorenzo de El Escorial. L’informe assenyala que aquest equip "disposa de la provisió necessària de materials (marbre, maons, ciment, sorra i aigua...)" per als treballs. I descarta que s’hagi d’elaborar "cap expedient administratiu addicional" per contracta, al tractar-se de personal en plantilla de l’entitat pública.

A aquests operaris els acompanyaran durant l’exhumació, a part d’alguns frares de l’abadia benedictina que custodia el Valle, un fotògraf de Patrimoni Nacional i, en el moment d’extracció del fèretre, els descendents que designi la família Franco.

L’informe apunta que el treball –que considera, com l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, "una obra menor"– "revertiria la situació del paviment de la basílica a l’original, anterior al 1975,", i inclou fotos de l’altar anteriors a l’enterrament de Franco.

Notícies relacionades

El cost de les obres ascendirà, segons l’informe, a 3.783,90 euros (IVA inclòs). El compte que fan els tècnics de Patrimoni Nacional no inclouen les pompes fúnebres, ja que la fase d’extracció, trasllat i reinhumació "hauria de ser contractada a una empresa de serveis funeraris". En la família Franco no estan disposats a pagar ni un euro; consideren que totes les despeses les haurà d’assumir l’Estat.

Facilita els treballs un detall legal que ha aflorat en el procés d’exhumació i que remarca la memòria tècnica: el Valle de los Caídos, la seva creu, la seva basílica, no és un Bé d’Interès Cultural. No té aquesta qualificació oficial ni apareix en el registre del Ministeri de Cultura. En cas que estigués en aquest fitxer, expliquen fonts de Patrimoni, la planificació per exhumar Franco "hauria sigut notablement més complexa".