AVANÇAMENT ELECTORAL

Rivera obre la porta a reeditar el pacte andalús amb el PP i Vox

Cs rebutja negociar amb un PSOE "segrestat" per Sánchez

Declaraciones del líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras la convocatoria del Gobierno de elecciones generales para el 28 de abril de 2019

Declaraciones del líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras la convocatoria del Gobierno de elecciones generales para el 28 de abril de 2019 / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La convocatòria anticipada d’eleccions va provocar que el PP i Cs cancel·lessin la manifestació de diumenge que ve a Barcelona per exigir un avançament dels comicis i va engegar la màquina electoral dels partits. Tot just conèixer la data per col·locar les urnes, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va donar curs al seu discurs de campanya i va apel·lar a construir un futur Govern al costat dels partits "constitucionalistes", dels quals no va excloureVox. Tant és així que el líder taronja va arribar a posarl’Executiu andalús, conformat per populars i liberals i amb el recolzament extern dels ultres d’extrema dreta, com a exemple a reeditar nivell estatal. 

Rivera ja va marcar aquest divendres quins són, al seu parer, els eixos sobre els quals girarà la decisió dels espanyols per elegir els seus representants a les urnes. D’una banda, va esgrimir que hauran d’elegir entre el liberalisme, encarnat per Cs, o el conservadorisme impulsat pel PP per liderar el nou Executiu que surti elegit. Donant per fet que la pugna final per la presidència del Govern serà entre populars i liberals. 

Notícies relacionades

Però aquesta no és l’única batalla que pretén disputar Rivera. "Sánchez o Cs" és l’altre dilema que va plantejar a la ciutadania i que va traslladar a un escenari en el qual un Govern pacta amb els que volen "liquidar" el país i un altre Govern format per aquells que "estimen" Espanya. Per guanyar aquesta guerra, Rivera va demanar omplir les urnes amb "vots constitucionalistes" que permetin aconseguir una majoria parlamentària que mani l’oposició al PSOE de Sánchez. "El Govern Frankenstein ha mort", va assegurar en al·lusió al bloc del PSOE, Units Podemel PNB i els independentistes que va permetre tirar endavant la moció de censura a Mariano Rajoy

"Sánchez té segrestat el PSOE, i mentre el PSOE estigui segrestat no és una alternativa constitucionalista", ha lamentat Rivera abans d’assegurar que "tant de bo el PSOE fos el que va ser". Les paraules del líder taronja sobre aquest assumpte van ser deliberadament ambigües, de manera que, segons l’oient, es podia entendre que dona un cop de porta total a un acord amb els socialistes o que la seva negativa a pactar només fa referència a un PSOE controlat per Sánchez i els seus afins. Independentment del significat de les seves paraules i de les interpretacions, es pot recordar que l’any 2016 Rivera va assegurar, en diverses ocasions, que no recolzaria la investidura de Mariano Rajoy. No obstant, l’expresident va aconseguir mantenir-se a la Moncloa gràcies als vots de Ciutadans.