JUDICI AL PROCÉS

El tribunal permet que els processats declarin en català per raons "emocionals"

Els magistrats rebutgen la declaració com a testimoni de l'expresident Carles Puigdemont

catalan-por-razones-emocionales / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El Tribunal Suprem ha decidit permetre als processats parlar en català en el judici al procés per raons de "caràcter emocional". El president de l’alt tribunal ha explicat també que les qüestions plantejades per les defenses davant de la possible vulneració dels drets fonamentals es resoldran en la sentència.

El president de l’alt tribunal Manuel Marchena s’ha remès a la Carta de les Llengües Regionals o Minoritàries, que entre les seves recomanacions destaca el dret a utilitzar una “llengua minoritària”. "Més que atorgar aquest dret, reconeix aquest dret", ha explicat, i ha recordat que durant la tramitació de la causa (un any i quatre mesos) no s’ha fet ni una "mínima al·legació de respondre en llengua catalana", fins i tot quan es va sol·licitar la presó per a alguns d’ells.

El tribunal també ha permès que els processats puguin declarar de nou després del seu interrogatori perquè "res quedi per resoldre" . Els advocats independentistes, a més, podran situar-se darrere dels processats per fer "més efectiva i directa" la seva defensa

L’expresident

Notícies relacionades

Els magistrats rebutgen com a testimoni l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont convençuts que "la professionalitat dels lletrats els permet conèixer les respostes". "No pot venir al matí com a acusat i a la tarda com a testimoni", ha afirmat Marchena. "És inviable en el nostre procés penal. Una qüestió diferent seria que imputats en altres processos poguessin venir a aquest, amb l’excepció que es puguin garantir els seus drets", ha indicat. L’exmandatari va proposar declarar a través de videoconferència, ja que no pot trepitjar terreny espanyol per l’ordre de detenció que pesa sobre ell.

Així mateix, han rebutjat expulsar Vox del judici. "No podem immergir-nos en cap escrit d’acusació per dir això sí, això no. Per evitar que la sala perfeccioni un escrit d’acusació per retirar afirmacions de contingut ideològic. Però els interrogatoris només es podran centrar en un debat sobre aspectes fàctics, no ideològics", ha insistit el president del tribunal. "