EL JUDICI DEL PROCÉS

El Suprem permet als acusats portar llaços grocs

Frena la pretensió de l'acusació de Vox i fa seva la doctrina del TEDH sobre símbols religiosos i ideològics

lazos-amarillos / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, no té intenció de deixar que l’acusació popular que exerceix Vox se surti d’aquesta funció en el judici pel procés. Quan li arribava el torn d’impugnar les vulneracions de drets fonamentals al·legades per les defensesl’advocat i vicesecretari jurídic d’aquest partit, Pedro Fernández,va demanar al tribunal que fixés criteris sobre l’ús en la vista de llaços grocs, a l’estimar que "té una càrrega política indubtable".  El magistrat no ho va dubtar: "És un símbol ideològic, i per tant la Sala no posarà cap obstacle perquè l’utilitzin" els acusats.

Ha fet gairebé la impressió que Marchena esperava l’al·legació de lletrat que representa a Vox, perquè, després d’advertir-lo que això excedia el marc de la impugnació de les al·legacions de la defensa, s’ha remès al "tractament normatiu de la utilització de símbols", enumerant una sèrie de preceptes d'àmbit internacional. El partit d’extrema dreta ha argumentat que "aquest tipus de símbols han de sostreure’s del que és l’actuació" del tribunal que jutja els dirigents independentistes, ja que "afecta" el respecte i la consideració a la justícia.

Primer, els advocats

Notícies relacionades

L’article 37 de l’Estatut de l’Advocacia estableix que els advocats compareixeran amb una toga sense distintiu de cap mena més enllà que el propi del col·legi al qual corresponguin. Per això el president del tribunal ha afirmat que "no té cap queixa sobre la uniformitat dels lletrats", ja que cap d’ells portava cap símbol independentista. Els llaços, les xapes i el color groc eren entre el públic. De fet, només un dels acusats, Jordi Sànchez, portava un llaç. Els que van ser membres del Govern portaven la insígnia pròpia del càrrec que ostentaven en el cessat Govern de Carles Puigdemont.

El jutge va afirmar amb contundència: "La possibilitat dels acusats pot ser susceptible de molts enfocaments, però el Suprem el que farà és fer seva la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)". En aquest sentit, va citar dues sentències, una que va condemnar Bòsnia i una altra Bèlgica, per no permetre símbols “que van ser considerats símbols religiosos". Tot seguit, Marchena va manifestar que el Conveni de Roma equipara els distintius ideològics i els religiosos. La possible polèmica va quedar liquidada en pocs minuts. Després de la clatellada, l’advocat de Vox es va centrar en les seves al·legacions.