COLÒNIA DEL REGNE UNIT

Un submarí nuclear britànic arriba aquest dimecres a Gibraltar "per a una visita de rutina programada"

L'anunci del Govern del Penyal provoca les crítiques dels ecologistes, que demanen l'activació del Pla d'Emergència Nuclear de l'Armada

submarino

submarino / DM PARODY (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern de Gibraltar ha informat aquest dimecres que un submarí de propulsió nuclear de la Royal Navy britànica atracarà a la base naval del Penyal per a "una visita de rutina programada".

Es tracta d’un submarí de classe Astute que arribarà aquest dimecres a la base naval de Gibraltar, segons ha informat el Servei d’Informació del Govern del Penyal. "Els submarins de la classe Astute compten amb l’eslora més gran, la tecnologia més avançada i la capacitat més gran d’atac d’entre tots els submarins mai operats per la Royal Navy, ja que combina sensors, disseny i armament de primera línia en una embarcació altament versàtil”, destaca.

No és la primera vegada que un submarí nuclear britànic atraca a Gibraltar. La més polèmica va ser la presència de l’'HMS Tireless' durant un any sencer, durant el qual va haver de reparar el sistema primari del seu reactor nuclear.

L’arribada aquest dimecres del submarí ha tornat a provocar les crítiques de l’agrupació Verdemar-Ecologistas en Acción, que han demanat l’activació del Pla d’Emergència Nuclear de l’Armada (Penar) i dels Grups de Vigilància Radiològica Ambiental de l’Armada (Govra).

Segons ha informat a Europa Press el portaveu de Verdemar, Antonio Muñoz, el submarí 'HMS Ambush', de la classe Astute, "no és la primera vegada" que atraca al port militar de Gibraltar i ja va hi va ser  l’estiu del 2016 realitzant una parada tècnica.

Risc radioactiu

Notícies relacionades

Per a Muñoz, amb aquesta mena d’estades "no es pot descartar cap episodi de contaminació radioactiva", ja que aquests submarins nuclears són "bombes flotants" que ja han estat al port de Gibraltar en anys anteriors i "fins i tot amb problemes tècnics".

"Denunciem que el port militar de Gibraltar s’estigui convertint en un port 'X', on el Regne Unit porta a reparar els seus submarins nuclears, iniciant uns tipus de treballs que posen en perill i en risc la població del Camp de Gibraltar", ha censurat el portaveu de l’agrupació ecologista, mentre ha demanat que "d’una vegada per totes", el Penyal quedi "lliure" d’artefactes  de propulsió nuclear.