DISPUTA TERRITORIAL

Una corbeta espanyola passa davant Gibraltar amb l'himne nacional a tot volum

El Regne Unit presentarà una "protesta diplomàtica formal" per la "incursió" de la nau en aigües que considera britàniques

nw4jqwojymetcm 6 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El servei d’informació del Govern de Gibraltar a Espanya s’ha queixat que un patruller de l’Armada, la corbeta 'Infanta Elena', ha navegat davant les seves costes ambl’himne d’Espanya sonant a través d’un altaveu a tot volum.

A través del seu compte de Twitter, aquest servei ha difós un vídeo gravat per un particular, amb un missatge afegit: "Navegant entre la poca vergonya i l’infantilisme, aquí tenim l’'Infanta Elena', manifestant les glòries d’Espanya en aigües britàniques davant el llevant de Gibraltar".

Després de conèixer aquest episodi, el Regne Unit va expressar la seva intenció de presentar "una protesta diplomàtica formal davant de les autoritats espanyoles" per, al seu judici, la "incursió" en aigües de Gibraltar, segons va informar a l’agència Europa Press una portaveu de l’ambaixada britànica a Madrid.

Segons la versió d’aquesta portaveu, "la Royal Navy va respondre davant del vaixell", després del que "va abandonar les aigües territorials britàniques a Gibraltar".

Fonts del Ministeri de Defensa espanyol, d’altra banda, van al·legar que la corbeta estava navegant "per aigües espanyoles" quan reproduïa l’himne nacional. 

La disputa per les aigües territorials

El focus del problema és que, mentre el Regne Unit i el Penyal consideren "aigües territorials britàniques de Gibraltar" el mar que envolta la colònia, Espanya manté que aquestes aigües són de sobirania espanyola perquè no es van cedir en el Tractat d’Utrecht del 1713, sinó que aquest afecta només la ciutat, el castell i “el seu port, defenses i fortaleses”.

Notícies relacionades

A més, Espanya defensa que la Convenció sobre el Dret del Mar, que reconeix aigües territorials a tots els països riberencs, només s’aplica als estats, no a Gibraltar, que és una colònia.

Aquesta discrepància ha sigut objecte de freqüents incidents pel que Gibraltar qualifica d’"incursions" a les seves aigües. El Penyal considera que els vaixells espanyols poden travessar aquestes aigües si ho fan en línia recta seguint el seu rumb però en aquesta ocasió no va ser així.

Temes:

Gibraltar Himnes