VOTACIÓ AL CONGRÉS

Els independentistes tomben els Pressupostos i aboquen Sánchez a eleccions

ERC i el PDECat sumen els seus vots al PP i Ciutadans i no permeten la tramitació dels comptes

Tardà assegura que si el president convoca generals ara és perquè considera que el beneficia

el congreso tumba los presupuestos / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Congrés ha tombat el projecte de Pressupostos Generals del 2019 de Pedro Sánchez. Els diputats han recolzat les esmenes a la totalitat presentades pel PP, Ciutadans, ERC, el PDECat, Fòrum Astúries i Coalició Canària, i el projecte ha decaigut per 191 vots davant de 156. Hi ha hagut una abstenció, del parlamentari de Nova Canàries, Pedro Quevedo, soci electoral dels socialistes.

La devolució ha sigut recolzada per tots els grups que han presentant esmenes i també per Unió del Poble NavarrèsBildu i dues diputades d’Units Podem, la gallega Alexandra Fernández, enfrontada amb la resta de companysd’En Marea,  i la catalana Marta Sibina,d’En Comú Podem, en protesta pel bloqueig dels barcos d’ajuda humanitària al Mediterrani.

El cap de l’Executiu ha abandonat la Cambra baixa sense dir ni una paraula i s’ha dirigit al palau de la Moncloa per continuar amb la seva agenda de feina, segons fonts del seu equip.

L’única esperança que tenia el Govern era que els dos partits independentistes rectifiquessin i retiressin aquests vetos, perquè no hi hagués majoria absoluta en contra dels Pressupostos. No obstant, els sobiranistes els han mantingut després que l’Executiu no acceptés negociar el dret a l’autodeterminació. La seva decisió aboca Sánchez a un avançament electoral que comporta el risc que les dretes (PP, Ciutadans i Vox) guanyin amb majoria absoluta. De fet, el president anunciarà divendres la data de les eleccions generals: 14-A o 28-A.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, pensa que si el cap de l’Executiu decideix convocar eleccions a la primavera "serà perquè haurà conclòs que en aquest moment és millor per als seus interessos, cosa que és legítima". Tardà ha tornat a qualificar d’"un gran error històric" que "una part de l’esquerra espanyola", amb referència als socialistes, s’hagi "espantat" davant l’abast de les seves converses amb les forces independentistes catalanes, impossibilitant així que retiressin les seves esmenes a la totalitat. Es refereix als contactes de Sánchez amb la Generalitat de Quim Torra i l’acceptació de la figura del "relator" que es va conèixer la setmana passada, tot i que la velocitat dels esdeveniments faci pensar que va passar fa mesos.

El PSOE denuncia "demandes inadmissibles"

Notícies relacionades

Adriana Lastra, portaveu del PSOE, ha criticat la "intransigència" d’ERC i el PDECat amb "demandes inadmissibles", entre les quals ha citat el dret al’autodeterminació i la "ingerència política en un procés judicial".

Només havia passat en una ocasió des del 1978 que un president del Govern no aconseguís tirar endavant el seu primer projecte pressupostari. Felipe González, el 1995, no va obtenir el suport de CiU i va acabar convocant generals el març del 1996, quan va guanyar el PP de José María Aznar