Anar al contingut

Valle de los Caídos

El Govern aprovarà divendres l'exhumació de Franco i dona un termini de 15 dies a la família

Passat aquest termini, l'Executiu de Pedro Sánchez decidirà on s'enterra el dictador

Europa Press

El Govern aprovarà divendres l'exhumació de Franco i dona un termini de 15 dies a la família

JOSE LUIS ROCA

El Consell de Ministres estudiarà aquest divendres donar a la família Franco un últim termini de 15 dies perquè proposi un nou lloc per inhumar les restes del dictador i, quan aquest temps expiri, donarà llum verda a l’exhumació i decidirà el lloc d’enterrament, segons han informat a Europa Press fonts de l’Executiu.

Les fonts insisteixen en la "impossibilitat legal" que el cos sigui enterrat a la Catedral de l’Almudena, tal com volia la família, i recorden l’informe de la Delegació de Govern que apunta a "evidents riscos per a l’ordre públic, la seguretat ciutadana i la mobilitat".

Així, al·leguen que el Govern ha donat "prioritat a la voluntat de la família" per tornar a inhumar el cadàver però que, llevat que aquesta assenyali un lloc compatible amb la legalitat, l’ordre públic i la seguretat ciutadana, la decisió correspondrà al Govern. Això sí, afegeixen que la decisió comptarà amb tots els avals jurídics necessaris i que aconseguirà "màxim respecte" a la dignitat de la família i al decòrum necessari.

L’Executiu considera que l’exhumació de les restes mortals de Francisco Franco no depèn ni de l’autorització dels familiars ni de l’autorització de l’Església, sinó d’un mandat legal.

Així, sosté que, si bé una autorització familiar hauria facilitat el procés, no existeix un dret de la família reconegut ni nacional ni internacionalment a inhumar o mantenir les restes mortals d’un familiar en un lloc determinat, i menys encara en el cas d’una tomba pública sobre la qual no tenen cap títol.

Quant a l’autorització de l’Església, considera que se circumscriu a la inviolabilitat d’un temple, a l’accés a la basílica i que, si bé és precisa per entrar, no pot ser negada quan es refereix al compliment d’una resolució legal com és el cas.

En última instància, afegeixen, la sol·licitud i la consecució de l’autorització eclesiàstica en aquests termes serà efectuada en fase d’execució pel Consell de Ministres.