AL·LEGACIONS

La família Franco denuncia il·legalitats urbanístiques en el projecte d'exhumació

Avisa que la catalogació del Valle de los Caídos com a bé protegit obliga a elaborar un pla especial per fer-hi obres

undefined44738066 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro181117235224

undefined44738066 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro181117235224 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Efe

La família del dictador Francisco Franco ha assenyalat que el projecte d’exhumació presentat pel Govern de Pedro Sánchez incompleix la legalitat urbanística de l’Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial, ja que el Valle de los Caídos és un bé protegit i no es poden fer obres menors a la ubicació.

En l’escrit d’al·legacions finals a l’expedient d’exhumació que va presentar aquest dimarts el seu advocat, Luis Felipe Utrera-Molina, la família Martínez-Bordiú Franco apunta que el Valle de los Caídos es troba dins del Catàleg de Béns Protegits per l’Ajuntament amb una classificació d’“integral global”.

A causa d’aquesta classificació, al monument només està permès fer obres de “rehabilitació i manteniment”, les restants requereixen l’elaboració d’un pla especial, “un tràmit que no s’ha portat a terme”. Per això, en el text, a què ha tingut accés Efe, critica el consistori de la localitat per incomplir la legalitat urbanística “com a conseqüència de l’acceptació de l’obra”.

3.090 euros sense IVA

Així mateix, la família del dictador adverteix que l’informe de Patrimoni “obvia completament” aquesta protecció i assenyala que l’ajuntament no hagi “exigit” el pla especial per fer els treballs.

En aquest sentit, diu que el projecte d’exhumació “no contempla” les circumstàncies de l’enclavament, ja que per enterrar Franco va ser necessari escometre una sèrie d’obres de modificació d’instal·lacions i canalitzacions, principalment de calefacció, que discorrien per la zona on es troba la tomba.

“L’objectiu de tot això és reduir substancialment la valoració de l’obra a fi que pugui trobar encaix dins d’un contracte menor i d’aquesta forma eludir l’aplicació de la normativa sobre contractació pública i evitar possibles retards”, asseguren mentre recorden que l’exhumació té un cost de 3.090 euros sense IVA.

El títol del funcionari que va elaborar l’informe

Els Franco també consideren que el funcionari municipal que va fer l’informe “no és competent” per a això, ja que ostenta el títold’aparellador, quan és perceptiu que sigui firmat per un “tècnic superior”.

Per tot això, defensen que l’ajuntament va haver de “denegar la llicència” i, al no haver-ho fet, podria haver incorregut en un “vici de nul·litat que podria afectar la resolució final”.

D’altra banda, els Franco insisteixen en el seu desig de rebre les restes mortals per poder enterrar-les a la sepultura que posseeix a la cripta de la Catedral de l’Almudena

Notícies relacionades

Argumenten sobre això que la zona en què s’ubica la cripta és “altament segura”per l’elevada presència de forces de seguretat, restriccions i mesures de control antiterrorista, a més que no és “objectiu del terrorisme islàmic, única amenaça terrorista considerada en l’actualitat”. 

Però a mésl’afluència prevista de visitants seria un “màxim de 1.000 diaris”, una cosa “no rellevant” respecte a “altres esdeveniments que se celebren a la capital, com els partits de futbol, que concentren 100.000 persones al centre de Madrid durant un termini de tres hores, o el Museu del Prado, amb gairebé tres milions de visitants anuals”.