20 febr 2020

Anar al contingut

DEBAT INTERN AL SOBIRANISME

El PDECat i la Crida ultimen un pacte per convertir-se en una federació

Puigdemont i Bonvehí pacten una relació a l'estil de CiU després de les municipals

La consellera Àngels Chacón guanya punts com a possible futura líder postconvergent

Fidel Masreal

El PDECat i la Crida ultimen un pacte per convertir-se en una federació

STEPHANIE LECOCQ

Com una nova Convergència i Unió pot acabar l’actual batalla entre els espais polítics del postconvergent PDECat i la puigdemontista Crida Nacional per la República. Fonts coneixedores dels contactes entre les dues parts confirmen la voluntat de crear, després de les eleccions municipals, una estructura de relacions en forma de federació que eviti una guerra total en un mateix espai polític.

En vista que ni ERC ni la CUP han comprat la proposta de la Crida de convertir-se en paraigua de tot l’independentisme, només queda un dubte: com la plataforma que lideren Carles Puigdemont i Jordi Sànchez conviurà amb el PDECat. Així, d’una banda, fonts pròximes a l’expresident afirmen que veu clara la necessitat d’un armistici. I per un altre, el líder dels postconvergents, David Bonvehí, ja ha elaborat fins i tot documents que ha remès als presos independentistes sobre el repartiment de quotes. El cap de llista a les eleccions al Parlament seria per a la Crida; i a les eleccions generals, per al PDECat. A part, es planteja un repartiment econòmic i de les llistes electorals.

Aval dels presos

L’aposta a favor d’un pacte de no agressió, traduït en una federació, comptaria amb un recolzament clau: el dels presos del PDECat, Jordi TurullJosep Rull i Joaquim Forn. Ells són decisius perquè integren, juntament amb Bonvehí i la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, la comissió creada pel congrés del PDECat per definir la proposta que han de votar els associats del partit. També l’expresident Artur Mas és un ferm partidari d’un pacte similar al qual van mantenir durant anys democristians i convergents.

Els més recelosos al PDECat temen que amb la Crida passi com amb Unió: d’acord amb el que es va pactar, tenia dret a una determinada quota en les llistes electorals, tot i que a la pràctica la seva implantació territorial fos escassa. Ara la Crida manca d’aquesta presència territorial i per a això necessita el partit de Bonvehí. Un partit que també assumeix que ara com ara el lideratge d’aquest espai polític és el de Puigdemont, perquè va vèncer contra pronòstic ERC a les eleccions i té una gran estrebada mobilitzadora.

El lideratge

El lideratge és precisament el taló d’aquiles del PDECat. El partit assumeix que si es precipités una convocatòria electoral, la falta d’un cartell seria un hàndicap notable. Per això s’aposta per fer aflorar la pedrera municipalista i figures com ara l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. Però emergeix també la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que es veu com una persona capaç de generar carisma.

Una altra qüestió serà si tot això no es converteix en una treva falsa, després de la qual la Crida continua provant d’absorbir el PDECat i aquest, per la seva part, intenta minimitzar l’impacte de la marca de Puigdemont en uns espais ja consolidats pel partit, que ha decidit majoritàriament no diluir-se en la Crida.