PRESENTACIÓ A L'ATENEU BARCELONÈS

Puigdemont impulsa la Crida Nacional per superar instruments "caducs"

La nova plataforma de l'expresident i Torra es planteja presentar-se a les eleccions

L'objectiu és fer efectiva la independència des de la transversalitat ideològica

zentauroepp44352579 graf1606  barcelona  16 07 2018   el expresidente catal n ca180716224223

zentauroepp44352579 graf1606 barcelona 16 07 2018 el expresidente catal n ca180716224223 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Ple absolut de la sobirania al’Ateneu Barcelonès  per a la presentació del nou projecte polític de l’expresident Carles Puigdemont i de l’actual president Quim TorraCrida Nacional per la República. Una plataforma amb un objectiu inequívoc, en ple debat del’independentisme  sobre el seu futur: fer efectiva la independència mitjançant la creació d’un espai polític nou que es planteja presentar-se a les eleccions.

En la seva intervenció per videoconferència desd’Alemanya, un aclamat Puigdemont –que en cap moment ha citat el seu partit, el PDECat– ha fet una crida a la unitat i a la generositat, però deixant clar que s’està creant un nou espai que deixarà caducs altres projectes: "Fem una crida a consolidar aquest espai polièdric, molt plural, caracteritzat per la diversitat; el que acabi sent l’expressió política d’aquesta voluntat ho decidiran les dones i homes que us hi apunteu". El PDECat ha evitat el xoc amb Puigdemont i ha deixat en l’aire la seva vinculació, mentre que ERC ja ha anticipat que no diluirà el seu espai polític.

Instruments per "revisar"

Puigdemont ha posat de manifest que la seva aposta implica canvis de fons i també acabar amb alguns instruments: "Els temps futurs demanaran que eines, avui necessàries, hagin de caducar o s’hagin de revisar, això és la política". El president Torra, que finalment no ha pogut assistir perquè el seu vol de tornada d’Alemanya ha sigut cancel·lat, ha enviat un breu missatge d’àudio.

"La Crida va de fer el pas endavant que necessitem perquè tots junts, amb la força de la unitat, puguem crear aquest moviment”, ha apuntat. També s’ha llegit una carta del líder parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, pres a la presó de Lledoners, en la qual assegura que la Crida "no és una crida a refundar cap partit ni espai, és una aposta per la transversalitat".

L’acte ha comptat amb la presència de nombrosos dirigents de JxCat, membres del Govern i dirigents del PDECat –asseguts en una discreta antepenúltima fila–, així com familiars dels polítics presos o desplaçats a Bèlgica. També hi ha assistit el vicesecretari general d’acció política, Eduard López. No hi ha pogut acudir l’expresident Artur Mas, però no per discrepàncies amb aquesta nova plataforma.

Participació electoral

Notícies relacionades

El manifest fundacional fa una crida a "constituir una organització d’acció política basada en la radicalitat democràtica" i "la transversalitat ideològica". El text també es planteja que la Crida "pugui participar en totes i cada una de les cites electorals que es produeixin fins a la plena instauració de la república". Per donar forma al que Puigdemont ha definit com un "punt de partida", a la tardor se celebrarà una convenció nacional constituent d’aquest nou espai.

Hores abans d’aquesta presentació de la Crida, la portaveu del PDECat, María Senserrich, evitava el xoc amb l’estratègia de Puigdemont, però no concretava si el congrés del partit del pròxim cap de setmana decidirà unir-se al nou instrument. "Primer, que expliquin com el plantegen, com ho volen fer; hi serem i volem també escoltar i saber quin és el camí per veure com encaixem tot això", es limitava a apuntar Senserrich. Molt més clara ha sigut Esquerra. La Crida és, segons ha afirmat la portaveu republicana Marta Vilalta, un moviment propi de la "recomposició" de l’espai de centredreta.