Anar al contingut

ELECCIONS DEL MAIG

La negociació entre Errejón i IU, a punt d'encallar-se

Más Madrid no cedeix abans les línies vermelles d'Izquierda Unida

L''operació Chamartín' posa en risc una candidatura d'unitat

Miguel Ángel Rodríguez

Cada vegada queda més lluny un escenari en el qual Íñigo Errejón es presenti a les eleccions autonòmiques de la mà de PodemIU i Equo. Amb les negociacions amb els morats en punt mort i a l’espera que els de Pablo Iglesias configurin la seva pròpia candidatura, ara, el diàleg entre el candidat a l’Assemblea de Madrid i Izquierda Unida semblen a punt d’encallar-se. L’organització federal madrilenya, la més favorable a buscar un consens, va imposar dilluns les seves condicions per afegir-se a una candidatura. Entre les línies vermelles hi havia la paralització de l’operació Chamartín, un projecte urbanístic que pretén remodelar una àrea del nord de la capital. No obstant, ni Errejón ni Manuela Carmena tenen la voluntat, de moment, de cedir davant de les exigències d’IU, posant en perill una llista conjunta amb la resta de forces progressistes.

Izquierda Unida Madrid, liderada per la diputada Sol Sánchez, va deixar clar que només s’afegirien a aquella candidatura que portés al programa electoral la promesa de frenar el pla urbanístic ideat el 1993 per remodelar més de 311 hectàrees al nord del districte de Chamartín.  La formació considera que el projecte està molt lluny de respondre a les "necessitats socials" i el "reequilibri socialpertinent. A més lamenten que es faci “negoci privat a costa del públic”.

No obstant, Errejón i Carmena no semblen estar a prop d’acceptar aquesta proposta. Fonts properes a IU Madrid assenyalen que en la reunió que van mantenir dilluns passat amb Más Madrid, Equo i el corrent Anticapitalista de Podem, l’equip del presidenciable madrileny ja descartava incloure aquest punt al programa electoral. Més taxativa i rotunda es va expressar la regidora de la capital en una entrevista a l’agència EFE: “De cap manera acceptarem aquesta espècie de repte que no té cap sentit”. A més, Carmena va explicar que els que "vulguin un món en què no hi hagi empreses no poden governar".

¿És possible la negociació?

La negativa dels líders de Más Madrid podria comportar que IU presentés una candidatura diferent tant a les eleccions locals com a les autonòmiques. Així, IU Madrid deixa a un costat el seu costat més conciliador i apunta cap a un escenari en què podrien plantar-li batalla al cofundador de Podem i a l’exjutge a les urnes. Una decisió que haurà de ser ratificada el pròxim divendres 15 de febrer a la reunió de la direcció de la federació madrilenya.

La portaveu d’Ahora Madrid, Rita Maestre, es va mostrar més optimista: “No hi haurà candidatures diferents a la ciutat perquè tothom sap que Manuela Carmena és una líder indiscutible i imbatible”, va assegurar. Tot i així, davant de la incertesa, Carmena i Errejón van registrar la plataforma Más Madrid com a partit polític, tot i que matisen que tindrà un caracter "instrumental".