RECONSTRUIR L'ESQUERRA

Iglesias i Errejón: segon assalt

Podem i Más Madrid diuen voler negociar però per camins diferents de manera cridanera

Els morats busquen liderar l'acord i Carmena avisa que el pacte ha de ser a la seva plataforma

undefined38282897 madrid  03 05 2017   politica pleno del debate del proyecto 170503172806

undefined38282897 madrid 03 05 2017 politica pleno del debate del proyecto 170503172806 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dimecres passat hi va haver un punt d’inflexió en l’última (cal veure si definitiva) crisi entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejón. Abans que comencés el Consell Ciutadà de Podem, Iglesias va fer públic un missatge confirmant que estava disposat a negociar amb Errejón per intentar un acord davant les eleccions del mes de maig. L’al·ludit, per aplanar el camí cap a aquest possible punt de trobada, va decidir no acudir a un Consell on majoritàriament no hauria sigut benvingut, tot i que podria haver-ho fet si s’hi hagués entossudit. Fins allà, tot correcte. O, almenys, políticament correcte.

Podria dir-se que és el final del primer acte d’un vodevil polític a l’esquerra, que va arribar quan Errejón va anunciar per sorpresa que es presentaria a les pròximes autonòmiques amb la marca 'Más Madrid’, la de l’alcaldessa Manuela Carmena, i no amb la del seu propi partit, Podem. A partir d’allà es va muntar tal batussa entre els morats que el dirigent madrileny va haver de deixar el seu escó al Congrés, però no la seva idea de presentar-se a les eleccions de la mà de Carmena. Des que va deixar el seu escó han passat 12 dies i l’encreuament de declaracions, retrets i suggeriments entre uns i d’altres han sigut continus. I el que queda. Perquè tot i que el temps apressa i la resta de formacions (l’última el PSOE amb el seu precandidat Pepu Hernández) va traient llustre a les seves candidatures, l’'altra esquerra' semblen estar d’acord que volen negociar una cosa conjunta –o això diuen públicament– però disten molt de convergir sobre què volen pactar, sota quin format i, el més important, qui ho liderarà.

Valgui com a exemple la distància que existeix entre el que plantegen alguns dels actors fonamentals en aquest segon acte que ara comença, el de les negociacions, fins al punt que poguessin resultar incompatibles entre si i fer pensar que l’acostament final sigui més una quimera que una possibilitat real. Es veurà. De moment, un Podem més que irritat amb Errejón vol tirar endavant una llista conjunta amb IU i Equo, com estipula l’acord marc que empeny les tres formacions a confluir. Amb ells buscaria una candidatura i un cap de llista propis i, només després, s’asseuria amb Más Madrid.

¿Suma de partits o plataforma?

No obstant, IU Madrid (que tenen projectes diferents de la seva direcció federal) i Equo semblen tenir els seus plans. Esquerra Unida regional donarà a conèixer la seva proposta dilluns que ve. A més, ha convocat la resta dels protagonistes a una reunió conjunta el mateix dia a la qual assistiran tots amb el dubte de Podem Madrid, que encara no sap si hi acudirà.

Per la seva banda, tant Errejón com la mateixa Carmena defensen que ells ja tenen una plataforma aglutinant i conviden els altres a negociar dins d’aquest marc i amb les seves regles. Errejón, fins i tot, ha animat la resta de les formacions que presentin els seus propis candidats a les primàries que celebrarà Más Madrid per elegir el cap de llista.

Divisió a IU i reunió clau dilluns

Mención especial mereix el que passa a IU, on el coordinador federal, Alberto Garzón, té una iniciativa amb què intentar reconduir la crisi provocada per Podem, mentre que la seva organització madrilenya n’està elaborant una altra. Garzón defensa la construcció d’un "espai polític", un de nou ara inexistent, on es trobin totes les formacions progressistes i en el qual els càrrecs públics siguin elegits mitjançant primàries. Aquest model, que Garzón va qualificar de "democràtic" i "participatiu", suposaria situar tots els actors en el mateix punt de partida, sense que ningú tingui avantatge ni doni per fet que serà qui lideri la llista o qui tingui la majoria en aquesta llista. Però la proposta del líder federal no està definida per complet. En l’aire queda com seria l’elecció del presidenciable madrileny o el repartiment dels llocs per construir la candidatura.

Notícies relacionades

Mentrestant, a Esquerra Unida Madrid, amb aparent autonomia per prendre les seves decisions, pretén adoptar el paper de "cola de l’esquerra". Al llarg de la setmana que ja acaba ha mantingut reunions amb representants de Podem Madrid i Más Madrid amb l’objectiu de bastir ponts.  IU regional destaca la bona sintonia que ha tingut amb tots els partits a l’hora d’estudiar la viabilitat d’una llista conjunta. El seu següent pas és la convocatòria d’una taula de diàleg aquest dilluns a la qual estan convidades les formacions progressistes.

Tot i que tinguin un paper menor en aquest context, Equo també té una cosa a dir. El partit verd unit actualment a Podem i IU per un acord ja rubricat fa temps no vol perdre l’oportunitat de guanyar protagonisme a l’escenari que s’obre. Al llarg de la setmana, la formació ecologista ja ha mantingut trobades tant amb Podem com amb l’equip negociador d’Errejón. Segons alguns dels seus integrants, de moment, es decanten per acostar-se a la plataforma d’Errejón i Carmena perquè hi veuen més possibilitats per frenar la dreta a Madrid.