EL DILEMA CATALÀ

El Govern eleva l'aposta i reclama abordar l'autodeterminació a la taula de diàleg

El document enviat a la Moncloa incorpora aquesta exigència diverses vegades

Esquerra i Artadi reclamen posar fi a la repressió, concepte que no figura en el text

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748 / Nuria Julia

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

A la negociació entre el Govern i la Generalitat sobre la tramitació o no delsPressupostos Generals de l’Estat cal afegir una batalla paral·lela, que no és nova: la constant tensió existent en el si de l’independentisme sobre quin grau d’exigència adoptar en les relacions amb l’Estat. Així, mentre el Govern assumia el xàfeg de la dreta i l’extrema dreta, i també de part del PSOE, per acceptar una figura neutral a la taula de diàleg sobre el conflicte català, en el si del sobiranisme conviuen posicions diferents sobre fins a quin punt apujar l’aposta, redoblar les exigències, una vegada que s’aconsegueixi, probablement, implantar la figura del relator.

Fonts del Govern atribueixen a Esquerra el fet d’haver incrementat les exigències. Segons aquesta versió, al veure la posició temperada de la portaveu de l’Executiu, Elsa Artadi, en la compareixença d’aquest dimarts, els republicans van voler incrementar les demandes. Sergi Sabrià, d’ERC, afegia a la figura del relator dues exigències: que es parli explícitament del dret d’autodeterminació de Catalunya i de posar fi a la "repressió" contra el sobiranisme. JxCat atribueix aquesta actitud d’Esquerra a la proximitat de les eleccions municipals i la imminència del judici de l’1-O.

Fonts d’Esquerra van assenyalar que no hi va haver cap variació entre l’aportat per Joan Tardà al matí i el que va dir Sabrià, ja a la tarda.

Però la qüestió és més complicada que un simple desacord entre el sector JxCat i ERC. I és que, segons fonts sobiranistes, també en aquest primer espai es viuen tensions internes perquè no s’afluixi en relació amb l’Estat. No en va, la mateixa Artadi aquest dimecres subratllava en diverses intervencions que sí, que per a ella i per al conjunt del Govern també és condició necessària per tramitar els comptes estatals no només que es creï una taula amb la figura del relator, sinó que aquest fòrum de diàleg abordi l’autodeterminació i la qüestió de la "repressió".

Diverses mencions a l’autodeterminació

Segons fonts coneixedores del text, en el document de treball que el Govern ha fet arribar a l’Estat per encarrilar la creació de les meses de negociació, s’esmenta no una sinó diverses vegades la referència a l’autodeterminació. Incorpora noms de possibles relators o facilitadors, de l’àmbit internacional; fixa un calendari, i descriu la composició de les tres taules de diàleg: la que depengui de la comissió bilateral Estat-Generalitat, la de partits catalans i la de forces polítiques estatals, aquesta última amb dues cadires per al PSOE, dues per a Podem, dues per a Esquerra i dues per alPDECat. La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, havia beneït en privat aquesta ultima taula, segons Artadi. La consellera de Presidència insisteix que la figura del relator o mediador serviria, entre altres coses, per evitar aquest doble discurs.

El document no parla, en canvi, de posar fi a la repressió com a condició 'sine qua non’ per iniciar el diàleg. I sí que fa referència a la seguretat jurídica, un concepte utilitzat en la declaració conjunta dels dos governs després de la cimera de Pedralbes del 20 de desembre. Una seguretat jurídica vinculada a la legalitat internacional.

La consellera també ha citat el Govern a decidir si vol realment avançar en el diàleg, davant la sortida en bloc de la dreta i la ultradreta anunciant mobilitzacions.  "Això ha de motivar més el Govern a decidir de quin costat està”, va apuntar, "si decideix tenir altura de mires, si Pedro Sánchez vol ser un home d’Estat, buscar solucions polítiques i decidir que es reafirma en el diàleg i en solucions polítiques i democràtiques”.

Notícies relacionades

Segons fonts coneixedores dels contactes, els dos executius són conscients que el millor escenari per a les dues parts en el context actual és que es tramitin els Pressupostos.

Nova reunió per videoconferència

Després d’una altra reunió, per videoconferència, entre Calvo, Artadi i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, els dos governs continuen sense tancar un acord, van explicar fonts de l’Executiu català. Fonts de la Moncloa van assenyalar que van acordar continuar treballant per avançar a fi que, des del diàleg, es pugui trobar una solució per a Catalunya, informa Juan Ruiz Sierra.