Diàleg amb Catalunya

El PP i Cs agiten el carrer contra Sánchez per la seva gestió a Catalunya

Casado i Rivera s'afanyen a anunciar manifestacions després d'admetre el Govern la presència d'un "relator"

El líder popular amenaça de presentar una moció de censura tot i que admet que no guanyaria sense el PNB

zentauroepp44920629 casado sanchez190206110532 / ZIPI

zentauroepp44920629 casado sanchez190206110532
casado-video

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Carrera a les dretes per capitalitzar el descontentament que detecten en la societat per l’estratègia de Pedro Sánchez amb l’independentisme català. El líder del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans, Albert Rivera, han anunciat aquest matí, gairebé alhora, que animen els espanyols a protestar diumenge contra el Govern. Els dos dirigents han mostrat la seva indignació davant de l’acceptació per part de l’Executiu central de la presència d’un relator a la taula de partits conformada a Catalunya per abordar el conflicte territorial. El president de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat a Twitter que s’afegeix a la "gran mobilització d’aquest diumenge" per "fer fora aquest Govern traïdor que està pres dels colpistes".  

L’estratègia del PP i Cs recorda la capitanejada pels populars contra José Luis Rodríguez Zapatero durant la negociació del’Estatut  i també contra el que consideraven "el xantatge d’ETA". Si llavors Mariano Rajoy en persona era qui encapçalava les manifestacions, ara són Casado, Rivera i Abascal els que volen posar-se al capdavant de les pancartes. La dreta s’ha "trossejat", com diu José María Aznar, i quedarà patent en aquesta fotografia de diumenge.

"Alta traïció"

Tant Casado com Rivera coincideixen que Sánchez no està legitimat per seguir a la Moncloa per les seves "cessions" davant dels sobiranistes. El dirigent del PP ha acusat Sánchez de cometre "alta traïció" a Espanya i el polític català considera que el cap de l’Executiu "s’ha empassat sencer l’argumentari independentista, dels que van fer un cop d’Estat fa poc més d’un any". El grup parlamentari popular ha registrat la compareixença urgent del president del Govern al Congrés per donar explicacions sobre la seva estratègia davant de la Genaralitat, una petició que també prepara Ciutadans.

A més, Casado ha amenaçat de presentar una moció de censura tot i que tem que la perdria perquè no comptaria amb els recolzaments del PNB, un partit que va donar suport a la de Sánchez contra Rajoy del juny passat. 

Quan li han preguntat sobre si recolzaria la moció amb què amenaça Casado, el president de Ciutadans ha insistit que ell el que reclama són eleccions generals per "treure" Sánchez de la Moncloa. Rivera ha dit que no ha parlat "de res" amb el líder del PP i tampoc s’ha mostrat obert a fer-ho perquè sap "comptar escons", amb referència a la dificultat que la censura tirés endavant. "Els espanyols estan cansats i el que volen és votar, com va prometre Sánchez quan va convocar la moció de censura la primavera passada", ha afegit. 

Notícies relacionades

¿Tercera moció en una legislatura?

Si Casado la presentés, seria la tercera moció de censura d’aquesta legislatura. Primer va ser Pablo Iglesias, el juny del 2017, qui ho va intentar per tombar Mariano Rajoy. No va tenir èxit i la seva iniciativa va ser rebutjada per 170 vots en contra, 82 a favor i 97 abstencions. El maig del 2018 va ser Sánchez qui va fer el pas, la va guanyar i es va convertir en president del Govern.