Exhumació de Franco

Esbroncada a una senadora del PP per haver criticat els fons per desenterrar "uns ossos"

La popular Esther Muñoz va censurar la ministra Delgado pels 15 milions d'euros destinats a la memòria històrica

igjdrmbexw44ynt5uoggw1100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La senadora del PP Esther Muñoz va retreure aquest dimarts en el ple del Senat al Ministeri de Justícia els 15 milions d’euros que destinarà en els Pressupostos a la memòria històricamemòria històrica, per "crear una veritat d’Estat" i perquè "desenterrin uns ossos".

Les seves paraules han sigut rebudes amb una esbroncada des dels escons socialistes, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha qualificat el seu comentari d’"absolutament indigne" de la Cambra. Muñoz va reprendre Delgado pels "15 milions d’euros destinats a desenterrar uns ossos en lloc de millorar els jutges i fiscals".

Muñoz ha comparegut davant dels periodistes per explicar que es referia al projecte d’exhumar el cadàver de Francisco Franco, i no "a la gent que és a les cunetes".

"No m’estava referint a aquesta gent; òbviament, m’estava referint que s’estan dedicant a desenterrar Franco, que no li importa a ningú, en comptes de millorar els salaris i la justícia, que és el que veritablement fa falta", ha recalcat Muñoz, que ha assenyalat que el grup socialista "s’ha posat una mica nerviós" al no entendre les seves paraules.

"El PP radicalitzat"

De fet, el portaveu del grup socialista, Ander Gil, ha considerat que la intervenció de Muñoz ha sigut "absolutament inacceptable" i "una falta de respecte a la memòria de tants milers d’espanyols que van donar la seva vida per defensar la democràcia i amb els quals aquesta democràcia té un deute".

Als passadissos del Senat, Gil ha estimat que, si una senadora s’hagués referit amb unes paraules semblants a Alemanya a les víctimes de l’Holocaust nazi, "el mínim que hauria hagut de fer és dimitir" i ha emmarcat les paraules de Muñoz en "el PP radicalitzat" de Pablo Casado.

Notícies relacionades

La ministra de Justícia, a l’hemicicle, ha criticat també amb duresa el seu comentari, convençuda que Muñoz, "per joventut o per conviccions, no entendrà mai" el que és la memòria democràtica.

L’incident va tenir lloc durant la sessió de control al Govern, quan la senadora del PP ha demanat a la ministra un diagnòstic de la justícia a Espanya i ha criticat el projecte de Pressupostos. Muñoz va tornar a demanar la dimissió de Delgado, que ha carregat contra els seus antecessors en el Ministeri.