memòria històrica

El Govern garanteix les exhumacions de la guerra civil a Andalusia malgrat la llei de concòrdia del PP i Vox

"La llei estatal s'ha de complir en tots costats", emfatitza el director general de Memòria Històrica

zentauroepp46218794 madrid 11 12 2018 politica   el partido pol tico  vox presen190111114843

zentauroepp46218794 madrid 11 12 2018 politica el partido pol tico vox presen190111114843

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de Memòria Històrica, Fernando Martínez, ha traslladat aquest divendres "el compromís ferm" del Govern del socialista Pedro Sánchez a garantir la continuïtat de les exhumacions en fosses de cementiris d’Andalusia i Espanya per identificar restes d’assassinats pel franquisme, en compliment de la llei de la memòria històrica del 2007 aprovada per l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, tot això malgrat la llei de concòrdia que es recull en l’acord entre el PP i Vox perquè els populars governin la comunitat juntament amb Cs.

Així ho ha avançat el director general en declaracions als periodistes a Còrdova, on ha visitat les obres d’exhumació de la Fosa 36 al Cementiri de la Salut, que han començat aquest dijous, acompanyat pel director general de Memòria Democràtica de la Junta d’Andalusia, Javier Giráldez, i la delegada de la Junta a Còrdova, Esther Ruiz, entre altres autoritats, després de reunir-se amb l’alcaldessa de la ciutat, Isabel Ambrosio, en la Subdelegació del Govern per abordar la continuïtat de les tasques.

Compromís de la Moncloa

En aquest sentit, ha mostrat el seu "recolzament a l’exhumació dels cadàvers" de l’esmentada fossa, remarcant que "és un compromís ferm per part de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i per part del president del Govern, Pedro Sánchez, de donar suport a l’exhumació en qualsevol cas", una cosa que ha traslladat a l’alcaldessa i també ho fa als familiars i les associacions.

Per tant, Martínez ha aclarit que "aquesta fossa en serà una, juntament amb altres d’Andalusia que s’han analitzat, que continuarà", de manera que ha avisat que "si algú fa relegació dels compromisos amb les exhumacions, el Ministeri de Justícia i el Govern de la Nació recolzaran sistemàticament les exhumacions".

No en va, ha defensat que "això no és una qüestió partidària, sinó de dignitat humana, de drets humans," després que "les víctimes dels vencedors van ser reparades, però les víctimes dels vençuts encara exigeixen dignificació, reconeixement i reparació", ha sostingut, per precisar que "una de les qüestions fonamentals precisament és l’exhumació dels cadàvers que hi pot haver encara en fosses comunes". En fi, ha emfatitzat que "és una qüestió de dignitat nacional democràtica".

Segons ha detallat, "s’ha arribat a un acord amb els representants la Junta d’Andalusia que hi han sigut fins aquest moment", que han passat al Govern "una amplíssima informació de les coses que queden per fer a Andalusia", de manera que "el compromís és continuar la tasca tan bona que s’ha realitzat des de la Junta", ha abundat.

Impulsar un pla estatal

També, el director general de Memòria Històrica ha transmès que "les lleis estan per complir-les", de manera que "evidentment la llei de la memòria històrica de l’Estat haurà de complir-se fins a l’últim racó de la geografia espanyola", a la qual cosa ha afegit que "en absolut" l’esmentada llei entraria en conflicte amb la llei de concòrdia pactada entre el PP i Vox. "La llei estatal s’ha de complir en tots costats", ha emfatitzat.

Sobre això, ha expressat que malgrat la llei recollida en l’esmentat pacte "es continuarà amb els processos d’exhumacions, no només a Còrdova, sinó també a tot Espanya, perquè precisament una de les tasques fonamentals que té la Direcció General per a aquest any és fer un pla estatal d’exhumacions".

Aquest pla, segons ha dit, se’n va a conveniar amb les comunitats autònomes, les diputacions i els ajuntaments, que "són clau en el procés", ja que "la majoria de les fosses comunes són als cementiris municipals". A aquest efecte, ha estès la mà a "absolutament totes les comunitats, siguin del color que siguin", per la qual cosa espera que "a Andalusia es continuï el procés d’exhumacions que s’ha fet". Segons la seva opinió, "no s’ha de situar això en el marc de la confrontació política, sinó en el marc estricte de la defensa dels drets humans, perquè es van produir violacions dels drets humans".

Hi haurà pressupost

Quant al finançament per a les tasques, ha al·ludit als convenis amb les administracions, incloent en aquest cas plantejar-ho a la Junta d’Andalusia perquè "compleixi amb la llei de la memòria històrica". No obstant, "en el supòsit que hi hagi un abandó, evidentment el compromís és el pla d’exhumacions i que la fossa de Còrdova es contempli com a element prioritari", ha avançat Martínez.

Davant d’això, ha valorat "el repàs" realitzat amb el director general de Memòria Democràtica de la Junta d’Andalusia sobre "tot el que està programat i queda per fer, amb la finalitat de reprendre el Govern aquesta qüestió", alhora que "es plantejarà a totes les institucions que ho facin", tot i que "el plantejament és que sigui l’Estat".

Notícies relacionades

En aquest punt, ha assenyalat que "la llei andalusa ha fet un pas més que la llei del 2007, al dir que sota la recomanació de les Nacions Unides hauria de ser l’Estat el que assumís la responsabilitat de les exhumacions", de manera que la tasca l’ha realitzat la Junta "en funció de la llei de memòria democràtica" i el Govern "continuarà de la mateixa manera", al ser "una recomanació de les Nacions Unides", ha declarat.

Preguntat per la partida per a l’esmentat pla aquest any, el director general ha informat que "pressuposarà per poder fer el pla", destacant que aquest divendres s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) en el Consell de Ministres i "hi haurà partida per a la memòria històrica".