El Govern només aixecarà el veto als comptes de Sánchez amb una figura neutral internacional

Artadi, a més, recorda que el dret a l'autodeterminació és "irrenunciable"

La Generalitat impulsa el pla 'Catalunya, port segur' per a embarcacions de rescat, sense avisar l'Estat

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748 / Nuria Julia

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha afirmat que els grups independentistes al Congrés mantenen la intenció de presentar i votar l’esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat, i ha posat dues condicions que el Govern ja ha rebutjat anteriorment: una figura neutral internacional en el si de la taula de partits, com a notari, i que es debati sobre el dret d’autodeteminació de Catalunya.

Artadi ha saludat que el líder del PSC, Miquel Iceta, ha obert la porta a la figura semblant a la d’un mediador. "És benvingut que estiguin oberts a fer això però s’ha de lligar qui és la persona o persones i que sigui sempre present en totes les reunions entre partits a nivell estatal, és un pas en la bona direcció, ens interessa que quedi per escrit i es formalitzi aquesta possibilitat que és imprescindible".

La titular de Presidència ha precisat que el Govern no accepta el concepte "mediador” i, per tant, ha parlat d’una figura més "notarial” perquè "es pugui donar fe del que passi, de forma objectiva i neutral, que puguem saber què s’ha quedat en cada reunió i que es pugui transmetre a la ciutadania, ens interessa la figura més notarial, ells tenen incomoditat amb la paraula mediació”. Els dos governs s’han citat a enviar-se mútuament propostes de noms amb confiança de les dues parts, que la Generalitat vol que sigui una figura exterior, internacional i sense vincles amb el Govern espanyol. A més ha assegurat que el dret d’autodeterminació continua sent un objectiu a abordar en aquesta taula de diàleg. "És irrenunciable", ha assegurat.

Amb tot, la portaveu ha remarcat que a data d’avui "aquests Pressupostos no es tramitaran si no hi ha voluntat ferma i provada, un calendari, grups de treball que es constitueixin amb un programa i que hi hagi la figura neutral, que li podem dir observador, o persona que de fe i testimoni. Necessitem molta més concreció, s’ha avançat poc; veurem si en aquests últims dies, fins que es votin les esmenes, hi ha avenç".

"Una instrucció irregular"

Artadi ha carregat contra la instrucció del judici de l’1-O i ha fet seves les denúncies dels advocats dels processats pel trasllat i les condicions d’accés a les presons, així com el retard en l’inici del judici. "El retard és una vulneració del seu dret a defensa, com que no sàpiguen la data, ni aclarir les condicions d’entrada i sortida, una advocada no va poder accedir amb ordinador, estem atents a si es resolen aquests temes, que formen part d’una instrucció irregular i altres vulneracions constants", ha dit Artadi. La consellera també ha ironitzat sobre la campanya del Govern en defensa de la imatge democràtica de l’Estat, afirmant que és "sospitós" que s’hagi de fer una campanya mediàtica per dir que Espanya és una democràcia exemplar amb una justícia imparcial.

La falta de Pressupostos catalans

Notícies relacionades

D’altra banda, la portaveu ha admès que en qüestió de setmanes el Govern haurà de plantejar-se prorrogar els comptes de la Generalitat si no hi ha acord amb el grup parlamentari dels comuns, als quals ha reclamat tornar a la taula de diàleg. Artadi ha assegurat que propostes dels comuns com la pujada de l’IRPF als trams més alts no són la millor opció fiscal, davant d’aplicar taxes en les rendes d’estalvi o en impostos externalitzats com els del medi ambient o a les begudes ensucrades. Artadi afirma que quan es va aplicar la pujada de l’IRPF això va provocar deslocalitzacions, durant l’època del Govern tripartit. Respecte a les conseqüències de prorrogar els Pressupostos, la consellera ha advertit que això obligarà a prioritzar inversions i qüestions com la reducció de taxes universitàries o les inversions en l’educació de 0 a 3 anys poden no acabar aplicant-se.

‘Catalunya, port segur’

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha explicat l’acord anomenat ‘Catalunya, port segur’, "perquè totes les embarcacions que es dediquen a salvar vides puguin atracar als ports que depenen de la Generalitat, entre els quals quatre que reuneixen les característiques per acollir aquest tipus d’embarcacions" davant de la qual cosa ha definit com a "inacció" dels estats europeus. Els ports són els de Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita. "El Govern obre les portes per acollir les embarcacions, perquè puguin fer la seva feina per salvar vides al mediterrani. Tenim un problema greu. Fer tot el possible perquè no es perdin més vides", ha afegit Bosch. El conseller no ha contestat a la pregunta de si ha informat d’aquesta iniciativa el Govern, i s’ha limitat a afirmar que "la nostra obligació no és demanar permís a Josep Borrell per salvar vides":