NEGOCIACIÓ 'IN EXTREMIS'

PSOE i PDECat: dos dies contra rellotge per salvar els Pressupostos

Els postconvergents confien a arribar a un pacte en les pròximes hores

ERC registra la seva esmena a la totalitat però no confirma si la mantindrà o no

egmskwdeucrvchqcoxime71100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els pròxims dos dies seran clau per saber si els Pressupostos avancen o naufraguen al Congrés dels Diputats. El PSOE i el PDECat negocien perquè els postconvergents no segueixin el mateix camí que ERC i no presentin una esmena a la totalitat, una cosa que els republicans han fet aquest dimarts. Fonts parlamentàries consideren que les pròximes hores són fonamentals (divendres expira el termini de registre), tot i que no ha transcendit el detall de les propostes que hi ha sobre la taula.

En tot cas, el diàleg coincideix amb la declaració del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha admès aquest dimarts que es plantegen acceptar la figura d’un mediador a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat. La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat i ha assenyalat que si s’arriba a un acord per a aquesta figura es farà públic.

El PDECat manté expectatives d’aconseguir un pacte. "No tinc cap desig especial a presentar una esmena a la totalitat", ha admès el seu portaveu, Carles Campuzano."És evident que si en els pròxims dies o hores s’arribés a un acord ajudaria a facilitar la tramitació dels Pressupostos", ha assenyalat, vinculant el diàleg polític a Catalunya amb el recolzament als comptes públics. 

ERC ha executat aquest dimarts a les onze la seva amenaça, avançada per EL PERIÓDICO fa dues setmanes: ha registrat al Congrés dels Diputats una esmena a la totalitat delsPressupostos  del 2019. Mentrestant, el PDECat ha decidit esperar i esgotar el termini –que expira divendres– per decidir si fa el mateix o si es desmarca dels seus aliats a Catalunya, perquè creu que hi ha temps per assolir un acord amb l’Executiu.

Els republicans al·leguen que han registrat l’esmena perquè el Govern no ha accedit a les seves dues exigències. Ni ha instat la fiscalia a fer un "gest" en el judici del procés ni ha accedit a una mesa de diàleg bilateral amb mediadors internacionals per avançar cap a un referèndum d’autodeterminació. 

Els seus portaveus asseguren que la decisió ha sigut àmpliament debatuda en el partit, però no han concretat en una roda de premsa posterior al registre si estan disposats a arribar fins al final o si aixecaran el peu de l’accelerador a última hora.

Argumenten que qui ho decideix en realitat és el Govern, accedint a les seves exigències o no. Joan Tardà ha insistit que no té cap "complex" per votar el mateix que el PP i Ciutadans en el debat de totalitat la setmana que ve i s’ha desvinculat de la possible caiguda de Pedro Sánchez. "Si no és possible ara el diàleg ho serà més endavant", ha vaticinat, sense admetre explícitament que el 'no' a la tramitació pressupostària pugui propiciar un avanç electoral. 

"Hi ha temps"

Units Podem continua defensant la possibilitat que els Pressupostos que van pactar amb Sánchez tirin endavant. "Vuit dies és una eternitat en política", ha assenyalat la portaveu Yolanda Díaz, en referència al temps que falta per a la votació. "¿A qui beneficia i a qui perjudica la tramitació dels Pressupostos? No beneficia els presos polítics i perjudica els catalans", ha defensat el portaveu d’En Comú Podem, Josep Vendrell, que ha apostat per recuperar l’esperit de la moció de censura. La portaveu Irene Montero ha vinculat la continuïtat del Govern socialista a la tramitació dels Pressupostos.

Ciutadans ha reafirmat la seva esmena als Pressupostos per raons econòmiques i no relatives al "mercadeig" de vots. 

Notícies relacionades

Compromís ha confirmat el seu recolzament als comptes públics a favor de la política possible en lloc d’enrocar-se en posicions maximalistes improductives. 

El PNB ha desvinculat la continuïtat de l’Executiu de l’aprovació dels Pressupostos perquè considera que hi ha un "marge ampli" per poder governar aquest any. El seu portaveu, Aitor Esteban, ha assenyalat que, en cas d’avanç de les generals, no hauria de coincidir amb les municipals, autonòmiques i europees del maig que ve.