GUERRES INTESTINES DEL PP

Acusats per l'espionatge a Madrid denuncien "advertències" de polítics

L'advocat de dos processats revela en el judici que han intentat subornar-los i els han advertit que vagin "amb compte" amb el que declaren

jregue32799525 madrid  15 02 2016  esperanza aguirre  partido popular  que 170615104356

jregue32799525 madrid 15 02 2016 esperanza aguirre partido popular que 170615104356 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EFE

La defensa de dos dels acusatsd’espiar polítics del PP enfrontats amb l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre ha exposat avui en el judici contra ells que han intentat subornar-los i han rebut "advertències" de polítics perquè vagin "amb compte" amb el que declaren.

En concret, aquesta acusació l’ha fet Ramón González, l’advocat de José Manuel Pinto Serrano i José Oreja Sánchez, dos delsfuncionaris acusats en el judici que se segueix a l’Audiència Provincial de Madrid pel suposat espionatge el 2008 a l’exvicealcalde de Madrid Manuel Cobo i a l’exconseller Alfredo Prada, entre d’altres.

En realitat, se’ls jutja per malversació pel possible ús de fons públics malversació per a aquest espionatge, i entre els acusats hi ha l’exdirector general de Seguretat de la Comunitat de Madrid Sergio Gamón i el guàrdia civil en excedència José Luis Caro Vinagre, ja condemnat per la xivatada a Francisco Granados de què se l’investigava en la trama Púnica.

Acusacions sense concretar

Ramón González, que aquest dilluns va responsabilitzar Esperanza Aguirre, Ignacio González i Francisco Granados d’ordenar o permetre aquests espionatges, avui ha assegurat que els seus clients van rebre intents de suborn i "advertències" de polítics pel contingut de la seva declaració, tot i que no ha concretat les seves acusacions.

També ha denunciat un "muntatge i linxament mediàtic" contra els acusats. En la causa no acusa la fiscalia, però sí el PSOE i la mateixa Comunitat de Madrid. En el cas dels socialistes, el seu escrit d’acusació afirma que els processats van dur a terme "el seguiment d’activitats privades en nombroses oportunitats, allunyant-se de les tasques públiques que tenien encomanades i que coneixien perfectament".

Així, considera que mentre que tres dels acusats espiaven de manera directa els polítics del PP, un altre recopilava les informacions i les transcrivia en informes destinats a persones que no s’han pogut identificar.

Seguiments a polítics

Per la seva banda, Gamón –que juntament amb Castaño estava "jeràrquicament per sobre de tots els altres"– era qui donava les ordres directes de realitzar els seguiments i filtrava les autoritzacions per al desplaçament i disposició de mitjans materials i humans.

Es basa en els informes policials sobre posicionaments telefònics i en els informes manuscrits com a proves que acrediten que els acusats es trobaven al mateix lloc i a la mateixa hora que els polítics suposadament espiats.

Per tot això, l’acusació del PSOE considera els acusats autors d’un delicte de malversació de cabals públics. I demana per a Gamón quatre anys de presó i la inhabilitació total durant vuit anys; per a l’exsubdirector general de Seguretat de la CAM Miguel Castaño Grande, tres anys de presó i inhabilitació durant sis anys, i per a la resta dels acusats, dos anys de presó.

Perjudicis per a la Comunitat

D’altra banda, l’acusació particular exercida per la Comunitat de Madrid en el seu escritd’al·legacions prèvies ha considerat els fets "una desviació de l’ocupació legítima de la Comunitat per a la seva feina amb perjudici per a l’administració regional".

Notícies relacionades

Per això, demana per als acusats multes de fins a 18.000 euros i suspensió de càrrec i ocupació pública de fins a tres anys. Les defenses dels acusats han afirmat que cap d’ells va realitzar activitats alienes a les tasques encomanades com a funció publica de la Comunitat de Madrid.

A més, les defenses han apuntat que va ser la Comunitat de Madrid la que "va utilitzar agències de detectius per espiar polítics" afectats, i no els acusats que avui seuen a la banqueta.