NEGOCIACIÓ A L'ESQUERRA

IU Madrid posa línies vermelles per confluir amb la resta de partits

L'organització regional posa com a condició la paralització de l'operació Chamartín

L'equip d'Errejón ressalta la seva "voluntat d'acord" i la seva "mà estesa"

zentauroepp46646638 madrid 21 01 2019 politica  rueda de prensa este mediod a de190121183126

zentauroepp46646638 madrid 21 01 2019 politica rueda de prensa este mediod a de190121183126

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les propostes ofertes per afrontar la crisi sorgida al si de Podem i presentar-se a les eleccions autonòmiques de la forma més adequada s’han vist ampliades aquest dilluns després de les condicions imposades per IU Madrid per construir una candidatura d’unitat. L’organització regional ha fet públic un document en el qual especifica els requisits per aconseguir un "espai feministatransformador i ecologista".

La principal línia vermella que han traçat és la paralització de l’operació Chamartín: "No es podrà construir un espai col·lectiu amb formacions que no exigeixin o iniciïn la immediata paralització de l’anomenada operació Chamartín". Esquerra Unida Madrid defensa el rebuig total d’aquest projecte urbanístic perquè difereix molt de l’"aposta per un urbanisme participatiu". A més, assenyalen que des que es va començar a planificar el 1993 s’ha buscat "fer negoci privat a costa del públic".

En el document, format per deu punts essencials, l’organització regional també pretén imposar les seves regles a l’hora de negociar una candidatura en què puguin confluir tots els partits. Per a això apel·la a la "democràcia" i a la "participació" a l’hora de configurar el programa electoral, les candidatures i l’espai polític. En aquest sentit, la realització d’unes "primàries proporcionals", segons assenyalen, són indispensables per preservar la pluralitat. A més, apel·len a l’elaboració conjunta del "desenvolupament de la campanya i el mètode de treball posterior", sense que es produeixin "imposicions o voluntat de preponderància de cap organització política".

No obstant, IU Madrid sembla que no les té totes a l’hora de crear aquest espai polític, i en el mateix text estudien la possibilitat d’anar-hi per separat. Per això, aposten per "cessar el foc creuat" si no es donen les condicions necessàries per confluir. "És necessari comprometre’s fermament que no se n’anirà a una confrontació constant entre els diferents espais", sentencien.

Reunió de desbloqueig

Amb el propòsit de desbloquejar la situació, IU Madrid ha convocat aquest dilluns una reunió a la qual han acudit representants de Más MadridEquo i del corrent morat Anticapitalista. D’aquesta trobada sembla que n’han sortit amb el ferm propòsit de mantenir futures reunions per buscar la millor fórmula per acudir a les eleccions de mes de maig. El conclave, al qual no ha assistit cap membre de Podem Madrid, pretenia reunir a la mateixa taula totes les forces progressistes per desbloquejar la situació sorgida després de l’anunci d’Íñigo Errejón de presentar-se a les autonòmiques amb la plataforma Más Madrid.

Notícies relacionades

Fonts properes a l’equip d’Errejón han assegurat després de la reunió que manté la "voluntat d’acord" i la "mà estesa" per tancar una candidatura d’unitat que es pugui presentar als comicis. En aquest sentit, Más Madrid continua apel·lant a la resta d’actors que formin part del projecte que va impulsar l’alcaldessa de la capital, Manuela Carmena. "Más Madrid és una plataforma oberta i inclusiva que treballarà sempre amb la màxima voluntat d’integració", segons han afirmat fonts del projecte. 

Cap membre de la gestora que dirigeix Podem Madrid després de la dimissió del secretari autonòmic Ramón Espinar ha acudit a la reunió. Aquest gest va encaminat a complir al peu de la lletra el full de ruta marcat per la direcció morada en el Consell Ciutadà Estatal celebrat dimecres passat. La construcció d’una candidatura pròpia i d’un programa electoral són requisits indispensables per a, més tard, seure a dialogar amb la resta de les formacions. Així, els d’Iglesias sembla que no faran cap pas fins que no hagin conformat la seva llista.