CONCLAVE MORAT

Iglesias al·lega que Errejón no és un traïdor i recula per pactar

El candidat madrileny no va acudir al Consell Ciutadà per aplanar el camí del diàleg

IU Madrid convoca Podem i Más Madrid a una reunió conjunta dilluns que ve

zentauroepp42997908 madrid 19 04 2018 politica rueda de prensa del secretario ge190130154357

zentauroepp42997908 madrid 19 04 2018 politica rueda de prensa del secretario ge190130154357 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dues setmanes després que esclatés la crisi més gran de la història de PodemPablo Iglesias i Íñigo Errejón semblen disposats a deixar de banda el factor humà i encarrilar una candidatura àmplia des de la racionalitat. El líder del partit va passar d’amenaçar amb una llista que competís en les eleccions autonòmiques contra el seu exnúmero dos a defensar que Errejón "no és un traïdor" sinó que ha de ser un "aliat". El presidenciable madrileny també va fer un pas enrere. Malgrat mantenir el seu lloc en el Consell Ciutadà Estatal del partit, Errejón va decidir no assistir a la trobada, com li van demanar des de la direcció morada, per facilitar unes negociacions que demana des que va anunciar que no es presentarà a les eleccions del mes de maig sota la marca de Podem sinó en aliança amb l’alcaldessa Manuela Carmena a la plataforma Más Madrid.  

Enfundats els sabres i amb l’aparença, almenys, de buscar un acord que els permeti confluir sota el mateix nom als comicis regionals, Podem Madrid i Más Madrid s’asseuran a la mateixa taula dilluns que ve en una reunió convocada per l’organització regionald’IU. Els d’Alberto Garzón  que es van postular des del primer moment com la "cola" de l’esquerra veuen així més a prop una candidatura d’unitat per competir a les urnes contra la dreta.

De traïdor a aliat

Enrere queda aquell "Íñigo no és Carmena" que propugnava la construcció d’una candidatura a la Comunitat de Madrid per enfrontar-se a un dels ideòlegs del partit. Ara el missatge és un altre: "Íñigo, malgrat tot, no és un traïdor, sinó que ha de ser un aliat". Així de rotund es va mostrar Iglesias, que va intervenir telefònicament per estar de baixa per paternitat, en un missatge publicat a Facebook. A més, va apressar a "construir una confluència com més àmplia millor". Posa fi així a uns dies de dures crítiques contra el que fos la seva mà dreta, que una vegada més va tornar a situar fora de la formació: "Fer les coses en secret, per sorpresa i sense comptar amb els espais col·lectius em sembla incompatible amb formar part de Podem".

El discurs d’Iglesias va ser el cim d’una reunió en el qual els dos corrents van expressar els seus punts de vista. Fonts presents a la trobada asseguren que el líder del partit va afirmar haver escoltat per primera vegada els arguments dels defensors de Más Madrid i va reconèixer el bon tàndem que fan Carmena i Errejón. No obstant, no tot van ser bones paraules. Iglesias va esbroncar els ‘errejonistes’ per no haver compartit aquest pas amb la direcció del partit. No obstant, després de gairebé cinc hores de reunió la directiva nacional no va adoptar cap decisió en ferm.

Quina serà la forma en què s’organitzin de cara a les eleccions del 26 de maig és encara una incògnita en un panorama ple de propostes. El camí que Podem està defensant des de fa uns dies passa per una candidatura de coalició amb IU i Equo que, més tard, pugui negociar amb Errejón i Carmena. El que sí que va aclarir Iglesias és la necessitat d’un debat "assossegat" en l’organització territorial de Madrid, dirigida per una gestora posada i controlada per la cúpula estatal. Serà Podem Madrid qui hagi de ratificar la nova posició conciliadora d’Iglesias i recolzar la confluència amb Errejón.

Aplanant el camí

Errejón també va voler aplicar draps calents a la trencada relació que manté amb els líders del partit. Després de no revelar si assistiria o no al Consell Ciutadà, el cofundador del partit va decidir no acudir-hi. Segons fonts del seu entorn aquest gest pretén "desdramatitzar" i "calmar les aigües" per aplanar el camí de l’entesa. A més, l’equip proper a Errejón va ressaltar la necessitat de centrar-se en el que és important: "Aixecar, juntament amb Manuela Carmena, una plataforma progressista que governi Madrid".

Notícies relacionades

El presidenciable madrileny, que va plantar Podem als quatre mesos de les eleccions per presentar-se amb la plataforma de l’exjutge i alcaldessa de Madrid, aposta des del principi per un diàleg que condueixi a una llista que sigui "àmplia" i "inclusiva". Per aconseguir-ho, Errejón va haver de renunciar al seu escó com a diputat al Congrés dels Diputats, tot i que va mantenir el seu lloc en el Consell Ciutadà Estatal. En aquest sentit, veus properes a l’exdirigent morat assenyalen que l’únic irrenunciable són "les idees i el compromís amb Madrid".

La treva que semblen haver firmat Iglesias i Errejón sintonitza amb totes les veus que, tant dins com fora del partit, clamaven unitat per fer front als "trigèmins reaccionaris", amb referència al PP, Cs i Vox. Com ja va demanar IU, els ponts que uneixen el candidat de Más Madrid amb la cúpula morada es van reconstruint a poc a poc després d’un dels episodis més convulsps dels cinc anys de vida del partit. Amb una negociació aparentment encarrilada els següents passos obligaran totes les formacions a posicionar-se respecte a la manera més adequada d’anar a les urnes.