ELS COMPTES DE L'ESTAT

ERC i el PDECat presentaran esmenes a la totalitat als Pressupostos de Sánchez

Els republicans addueixen que l'Executiu del PSOE no ha fet els "gestos de categoria" cap a Catalunya que li havien reclamat

esquerra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

Ni un contacte formal del Govern amb Esquerra o el PDECat a Madrid. Així expliquen fonts republicanes i postconvergents un dels motius de fons per presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos  de l’Estat. Un altre motiu, que no té res a veure amb la previsió d’ingressos o despeses, és la falta de concreció de l’exigència independentista d’una taula de negociació sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya amb partits estatals i alguna figura neutral. Altres factors més conjunturals perquè republicans i postconvergents presentin la seva esmena són la coincidència del primer debat pressupostari amb la segona sessió del judici a l’1-O al Suprem, i la pressió de part del sobiranisme per no emprendre vies negociadores amb el Govern. Amb tot, fins a l’últim instant estaran obertes les portes, ja que part d’Esquerra i del PDECat és partidària de no tancar la porta als comptes d’entrada si l’Executiu del PSOE fa un gest.

El missatge polític sobiranista d’aquest dilluns (presentar esmena a la totalitat, ERC aquest dimarts, i el PDECat probablement el mateix divendres, dia límit) s’ha tenyit una vegada més de cacofonia entre els actors independentistes implicats. D’entrada: no hi ha hagut un anunci conjunt, malgrat que el postconvergent David Bonvehí va assegurar fa poques setmanes que qualsevol decisió definitiva es prendria de comú acord entre els dos partits i el Govern. Això no ha sigut així en cap moment, i les diferències s’han succeït al llarg de les últimes setmanes: en el si del  PDECat, entre el president Torra i ERC i fins i tot entre Torra i el predecessor Carles Puigdemont... Les mirades de reüll s’han succeït.

Fins al punt que aquest dilluns ha sigut ERC que s’ha avançat anunciant la presentació dimarts de l’esmena a la totalitat. L’esmena republicana a la totalitat de retorn dels Pressupostos ha sigut decidida al matí formalment per l’executiva d’ERC i confirmada pel president del grup al Congrés, Joan Tardà. ERC ha ofert, no obstant, al Govern del PSOE la possibilitat d’obrir una taula de negociació fins al dia 12 amb la finalitat que es produeixin "moviments" que posin fi "a la repressió" contra l’independentisme català i per entaular una negociació "sobre l’exercici del dret d’autodeterminació", segons han explicat en una roda de premsa Tardà i la portaveu del partit, Marta Vilalta.

No obstant, fonts republicanes s’han mostrat convençudes que l’esmena seguirà la seva tramitació completa i serà finalment votada. És a dir, no creuen que l’Executiu de Sánchez s’avingui a complir l’exigit per ERC.

Pujol, ¿portaveu del PDECat?

Notícies relacionades

Minuts després, el portaveu parlamentari de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, era qui exercia de portaveu oficiós del PDECat i anunciava també la presentació de l’esmena el pròxim divendres abans que acabi el termini per registrar-les al Congrés. Immediatament després, el gabinet de comunicació del PDECat saltava amb un missatge desmarcant-se de Pujol ("en nom del PDEcat parla el PDECat") i fonts del partit al Congrés no ocultaven el seu malestar amb Pujol, que "no és qui per anunciar res". Finalment s’ha assegurat que s’havia acordat que Pujol i el partit es pronunciarien a l’uníson.

Tot això just minuts després que ERC prengués la iniciativa mediàtica. Fonts republicanes i postconvergents al Congrés ja fa setmanes que conclouen que al Govern de Pedro Sánchez sembla no interessar-li comptar amb el recolzament independentista per tramitar els comptes, perquè no vol regalar a la dreta i l’extrema dreta xenòfoba una nova imatge de connivència amb el separatisme, després de la moció de censura.