OPERACIÓ CONTROVERTIDA

Campuzano avisa que les detencions dificulten la tramitació dels Pressupostos

El Govern denunciarà les detencions d'independentistes i demanarà explicacions a l'Executiu central

L'Executiu català considera que pot ser que hi hagués un delicte de detenció il·legal

zentauroepp46572752 alcalde ignasi190117090025

zentauroepp46572752 alcalde ignasi190117090025 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha avisat que les 16 detencions que la Policia Nacional va fer ahir a Girona dificulten la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

En declaracions als mitjans als passadissos de la Cambra baixa, Campuzano ha considerat que l’operació policial i la falta de diàleg fan probable que els comptes de Pedro Sánchez siguin rebutjats al febrer durant el debat de les esmenes a la totalitat.

"Això no ajuda a crear el clima de confiança pel qual alguns estem treballant de manera activa", ha assenyalat Campuzano, mentre que ha qualificat d’"absolutament incomprensible" que la Policia detingués aquestes persones "sense cap tipus d’ordre judicial". "Això d’ahir va ser un error gravíssim del Ministeri de l’Interior, hem demanat la compareixença del ministre", ha afegit.

Petició d’explicacions

Per la seva banda, el Govern de la Generalitat té intenció de presentar una denúncia contra l’actuació de la policia espanyola sense autorització judicial d’aquest dimecres que va acabar amb 16 detinguts. Segons han explicat fonts de l’Executiu català, els fets pot ser que siguin constitutiusd’un delicte de detenció il·legal.

Així mateix, aquestes mateixes fonts han explicat que la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragonès, demanaran explicacions aquest dijous al Govern espanyol en la reunió que tindran a Madrid amb la vicepresidenta, Carmen Calvo. L’actuació policial "inacceptable" serà el primer punt de l’ordre del dia, segons el Govern.

Els detinguts d’aquest dimecres, entre els quals, els alcaldes de la CUP de Verges i Celrà, així com diversos activistes, es van fer en el marc d’una operació policial peltall de l’AVE en el primer aniversari de l’1-O.

Legislació

El Govern recorda que l’article 167 del Codi Penal castiga tant el particular com el policia que faci una detenció fora dels casos que autoritza la llei. També assenyala que el dret a la llibertat és un dels fonamentals de l’ordenament jurídic, no només recollit enl’article 17 de la Constitució, sinó perquè el dret a la llibertat està expressament recollit en els textos de drets humans internacionals, subscrits per Espanya i que també són d’aplicació en aquest país, d’acord amb l’article 10 de la Carta Magna.

En aquest context, l’Executiu català defensa que la Declaració Universal de Drets Humans, del 10 de desembre del 1948, prohibeix la detenció arbitrària (article 9); també esmenta el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de Nova York, del 16 de desembre del 1966, que estableix, a més, que la detenció només podrà acordar-se per les causes legalment previstes, i la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets de l’Home i de les Llibertats Fonamentals, feta a Roma el 4 de novembre del 1950, que estableix els supòsits en què una detenció és legítima.

Vulneració de drets

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha clamat contra l’operació policial d’ahir i ha considerat que es tracta d’un "escàndol democràtic amb totes les lletres", "una vulneració flagrant de drets i llibertats" i un intent de "criminalitzar la mobilització ciutadana". En declaracions a TV-3, Torrent ha assegurat que ell hauria fet el mateix que els diputats que ahir van abandonar les comissions parlamentàries en protesta per les detencions.

Així mateix, el president del Parlament ha considerat que la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha de donar explicacions al Parlament si ho sol·liciten els grups.

La versió d’Interior

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior, per la seva banda, ha defensat que l’operatiu policial d’ahir dimecres es va fer d’acord amb la legalitat. Fonts d’aquest ministeri han reconegut que les 16 detencions no es van fer per ordre judicial, sinó que van ser iniciativa de la Policia Nacional, segons informa l’ACN.

No obstant, han assegurat que "a tota hora" es va comunicar l’operatiu tant al jutjat d’instrucció 4 de Girona com a la fiscalia. "La policia va actuar dins de la legalitat i amb el coneixement del jutge i el fiscal", han recalcat les mateixes fonts, abans de remarcar que la investigació es va posar en marxa al tractar-se d’una "infraestructura crítica" de l’Estat que va estar tallada durant dues hores.