CONDEMNES

Gairebé un centenar de persones són a la presó complint condemnes per delictes de corrupció, segons el CGPJ

Entre el juliol i el setembre del 2018, els jutges van processar o van asseure al banc dels acusats 15 persones per aquest tipus de conducta penal

rjulve28435081 madrid 23 01 2015   politica luis barcenas acude por primera170501181404

rjulve28435081 madrid 23 01 2015 politica luis barcenas acude por primera170501181404

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A dia 1 de gener del 2019, gairebé un centenar de persones estaven en centres penitenciaris espanyols condemnats o acusats per un delicte de corrupció, segons ha informat aquest divendres el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Només nou d’ells estan en una situació de presó preventiva.

Això es desprèn de les dades sobre procediments per aquesta mena de delictes de l’òrgan de govern dels jutges relatiu al tercer trimestre del 2018, que inclou el nombre de persones jurídiques contra les quals es va dictar acte d’obertura de judici oral en aquell període: van ser 11, totes en un procediment instruït al’Audiència Nacional.

Aquest informe ofereix dades sobre les persones que van ser processades per corrupció entre l’1 de juliol i el 30 de setembre de l’any passat, així com les sentències que han sigut dictades per aquests delictes recollits en el Codi Penal.

Aquest informe també ofereix dades procedents de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, i de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya sobre població reclusa.

En aquest cas, a 1 de gener d’aquest any hi havia a Espanya 90 penats, dels quals 50 d’ells estan condemnats per malversació com a delicte principal i 22 amb suborn. D’aquests presos, nou estan situació preventiva.

Els tribunals van dictar 15 sentències per corrupció

D’altra banda, els jutges espanyols van concloure la instrucció d’un total de cinc procediments per corrupció, en els quals es van dictar actes d’obertura de judici oral o de processament contra 15 persones, que van ser o seran portades a judici per aquest tipus de delictes.

Així mateix, en aquest període de temps els jutjats i tribunals van dictar 15 sentències en procediments per corrupció, de les quals nou van ser totalment o parcialment condemnatòries, cosa que representa el 60 per cent del total. Les altres sis van ser absolutòries, una d’elles de l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

L’informe és d’accés públic per internet i permet conèixer l’acció de la justícia en el marc global de la lluita contra la corrupció a través dels seus principals indicadors –persones acusades i/o processades, procediments, sentències dictades, etc.–, que s’actualitzen trimestralment.

Es tenen en compte els fenòmens recollits en el Codi Penal com a delictes de prevaricació urbanística, prevaricació administrativa, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, tràfic d’influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos a l’exercici de la seva funció i corrupció en les transaccions comercials internacionals.