Saqueig de la depuradora de Pinedo

Suspenen el judici al presumpte cervell del saqueig d'Emarsa a l'espera de proves

Es necessita tenir coneixement d'una sèrie de moviments de diners a Andorra per seguir amb el procés

jgblanco38270590 caso emarsa 2 5 2017 pol tica corrupci n  caso emarsa el jui170502115857

jgblanco38270590 caso emarsa 2 5 2017 pol tica corrupci n caso emarsa el jui170502115857 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha acordat suspendre sense data el judici que havia d’arrencar aquest dijous contra el considerat cervell financer del saqueig en els comptes de la depuradora de Pinedo (València), Jorge Ignacio Roca Samper, a l’espera que es rebi una sèrie de documentació sol·licitada a Andorra per comissió rogatòria.

Segons han informat fonts jurídiques, es tracta d’una sèrie de proves relatives a moviments de diners a Andorra amb les quals és imprescindible comptar per prosseguir amb l’enjudiciament d’aquesta peça separada del 'cas Emarsa’ per la qual Roca afronta fins a 5 anys de presó per blanqueig, igual que l’empresari Vicente Gil Usedo i els seus fills Vicente i María Yolanda Gil Blay, que també s’asseuen al banc dels acusats.

El mateix Roca ha declarat als mitjans a la sortida de l’Audiència Nacional que la seva defensa ha sol·licitat, a més, entregar una comissió rogatòria a Moldàvia, el país des del qual va ser extradit a Espanya per al primer judici que va afrontar sobre el saqueig d’Emarsa i pel qual va ser condemnat per l’Audiència Provincial de València a sis anys i un dia de presó, per sustentar la seva sol·licitud que s’anul·li aquest nou procediment.

En concret sosté que mentre la Fiscalia considera que en la seva extradició va firmar que tornava a Espanya per ser jutjat per qualsevol delicte que tingués pendent, això no va ser així o ell no en va ser conscient. "Jo no vaig acceptar ser jutjat per tots els delictes que volguessin, no els vaig donar barra lliure. ¿Per què els l’hauria donat si em costava el mateix no fer-ho?", ha plantejat per remarcar que la petició d’entrega a Moldàvia no es va cursar pel delicte de blanqueig pel qual ara se'l vol enjudiciar.

Segona vegada que se suspèn

Notícies relacionades

El Ministeri Públic sol·licita per a ell 5 anys de presó pels presumptes treballs il·lícits prestats a l’empresa valenciana dedicada al manteniment, explotació i conservació de la depuradora de Pinedo –on van totes les aigües residuals de València i altres ciutats i pobles pròxims– i el traspàs de fons entre diferents comptes per introduir-los en el circuit econòmic legal. Mentrestant, Vicente i María Yolanda Gil Blay, contribuïen a "ocultar els guanys il·lícits obtinguts de l’activitat delictiva" desenvolupada per Roca.

Aquesta vista oral estava prevista per al 19 de novembre del 2018, cinc mesos després de conèixer-se la sentència del tribunal valencià per la desviació de 24 milions d’euros de l’empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo; però es va haver de suspendre, ja que Roca Samper, que està en llibertat provisional amb mesures cautelars per aquest procediment, no va poder ser traslladat des del centre penitenciari per la vaga de funcionaris de presons.