PARLAMENT

La comissió del 155 carrega contra el Suprem per no autoritzar a temps la compareixença dels presos

La Mesa insistirà en la citació de Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Forn i Bassa

jregue40954999 barcelona  15 11 2017  hemiciclo del parlament de catalunya 190111123952

jregue40954999 barcelona 15 11 2017 hemiciclo del parlament de catalunya 190111123952 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els presos independentistes citats aquest dimarts a la comissió d’investigació sobre el 155 al Parlament no hi han pogut comparèixer perquè el Tribunal Suprem no ha donat encara llum verda a la seva citació. Oriol JunquerasRaül RomevaJosep RullJordi TurullJoaquim Forn i Dolors Bassa van ser cridats a donar explicacions en qualitat de testimonis a la Cambra catalana el 4 de desembre passat, i l’Alt Tribunal va rebre la comunicació segellada per Roger Torrent el dia 27, una informació que es va fer arribar a la fiscalia i a les defenses divendres passat, i es va obrir un període de tres dies ordinaris. El termini acaba dijous, tot i que la compareixença estava prevista per a aquest dimarts presencialment o per videoconferència.

Els grups que acudeixen a aquesta comissió –JxCat, ERC, comuns i la CUP–, ja que tant Cs com el PSC i elPPC la van abandonar en les primeres sessions pel seu caràcter, han pactat un manifest conjunt en què denuncien "que no es respecten els drets parlamentaris" i que s’"obstaculitza la feina parlamentària". "Denunciem l’estratègia dilatòria del Suprem", han etzibat.

"Els tràmits van aconseguir molta celeritat", ha assegurat el president de la comissió, Antoni Morral, i ha deixat clar que "la Mesa persistirà en la voluntat que compareguin sense que el procediment sigui un obstacle, perquè és un dret i un deure que no pot limitar cap jutge", per la qual cosa estudiarà pròximes dates.

Els postconvergents han assenyalat que les compareixences en seu parlamentària són d’"obligació legal" i que "aquesta Justícia fa política". "És més fàcil que comparegui Bárcenas en una comissió d’investigació que els presos polítics", ha asseverat Gemma Geis.

Per la seva banda, els republicans han defensat que el judici a la cúpula del procés que s’acosta "serà injust" i han carregat contra la "desproporcionada presó preventiva". "Ens trobem amb el cinisme de la fiscalia i del Tribunal Suprem", ha censurat el diputat Jordi Orobitg.

Notícies relacionades

Els comuns han afirmat que es tracta d’"una nova ofensiva", perquè el Tribunal Suprem "juga amb els temps i allarga terminis", i que això demostra un "menyspreu absolut" i "no només la judicialització de la política, sinó també la politització de la justícia". "Aquesta situació d’excepcionalitat ha d’acabar al més aviat possible. Això ja no va d’independència, sinó de democràcia", ha entonat Jéssica Albiach.

La CUPha insistit que a Catalunya "es viu en un estat d’excepció" i que el tribunal "vulnera els drets fonamentals". "La judicatura espanyola fa trampes, manipula els procediments per no permetre que aquestes persones puguin venir avui a aquesta comissió a explicar la veritat. Imposen sistemàticament la seva mentida, la del règim, en aquesta operació antidemocràtica contra el moviment independentista", ha emfatitzat el diputat Carles Riera.