LA CRUÏLLA CATALANA

Puigdemont porta la Mesa del Parlament al TC per retirar-li el vot delegat

L'expresident de la Generalitat denuncia que la decisió va vulnerar els seus drets fonamentals

zentauroepp46632424 carles puigdemont190121135348

zentauroepp46632424 carles puigdemont190121135348 / JULIEN WARNAND

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carles Puigdemont ha presentat un recurs d’empara davant elTribunal Constitucional (TC) contra la decisió de la Mesa del Parlament del 9 d’octubre passat de retirar-li el vot delegat. L’expresident de la Generalitat considera que aquesta mesura, acordada després de ser suspès com a diputat pel jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, va vulnerar els seus drets.

Puigdemont va registrar el recurs, avançat per ‘Eldiario.es’ i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el 9 de gener passat. Anteriormente, l’expresident havia recorregut l’auto del jutge del Tribunal Suprem (TSPablo Llarena que el suspenia de les seves funcions com a diputat de la Cambra catalana.

En aquest nou recurs, l’excap del Govern reclama la “declaració de nul·litat” de l’acord de la Mesa del Parlament del 9 d’octubre passat, quan va acordar retirar als diputats suspesos per Llarena la possibilitat de delegar el vot. “O en qualsevol cas”, afegeix, de “l’actuació posterior consistent a no computar el vot delegat” de l’expresident, “admès per acord” de la Mesa el 5 de juny. Això suposa, afegeix, “vulnerar els drets fonamentals”

Fonts de JxCat han precisat, assenyala Efe, que aquest recurs no és contra el president del Parlament, Roger Torrent, sinó contra la decisió que el 9 d’octubre va prendre la Mesa que ell presideix, i que va agreujar la crisi entre ERC i JxCat. I asseguren que tampoc va contra Esquerra, sinó que respon a una qüestió “tècnica”, ja que és “imprescindible” perquè Puigdemont pugui prosseguir el recorregut legal contra Llarena als tribunals internacionals.

Notícies relacionades

Fonts d’ERC han assenyalat a EL PERIÓDICO que si Puigdemont “ha considerat posar un recurs”, el partit “respecta” la seva decisió. “Té tot el dret a recórrer davant del Tribunal Constitucional espanyol”, van assenyalar aquestes fonts, fent especial recalcament que l’expresident hagi recorregut davant d’un tribunal espanyol. “Nosaltres creiem que vam fer el que era millor per mantenir els vots de tots els diputats, per mantenir la majoria independentista i que la decisió es va prendre a l’òrgan i a la institució que corresponia”, van assenyalar.

A l’escrit, Puigdemont defensa que la Mesa no tenia competències per retirar-li el vot delegat i estima que la Mesa va lesionar els seus drets a l’impedir-li votar. Considera que tenia el dret de continuar fent-ho de forma delegada, com venia fent des del principi de la legislatura, després de marxar a Bèlgica per esquivar la justícia.