REUNIÓ DE L'EXECUTIVA

El PSOE: "Ens fa por que Casado vulgui tornar al PP veritable"

Lastra lliga el discurs del líder conservador amb Aznar, la corrupció, l'Iraq, l'11-M i el 'Prestige'

Els socialistes s'enfronten dimarts a una difícil jornada amb la convalidació de vuit decrets

undefined46644957 graf2214  madrid  21 01 2019   la ministra de hacienda  mar 190121132144

undefined46644957 graf2214 madrid 21 01 2019 la ministra de hacienda mar 190121132144 / Victor Lerena

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE assegura que va sentir "por" a l’escoltar el discurs de Pablo Casado durant la convenció del PP del cap de setmana passat. El líder conservador va fer-hi un discurs molt dur, pensat per tornar a aglutinar tota la dreta, en què va proclamar la tornada a les velles essències i es va oferir per "alliberar" Espanya de Pedro Sánchez i els independentistes. La "por" socialista no es deu a la presumpta capacitat del nou PP com a rival electoral, sinó al que suposa, en vista dels precedents, aquest retorn als seus orígens. "Ens fa por que Casado vulgui tornar al PP veritable", ha dit aquest dilluns, després de la reunió de l’executiva, la vicesecretària general, Adriana Lastra.

"En aquesta convenció escoltàvem Casado parlar del PP veritable. El de [José María] Aznar. Comença a fer por: el PP de la mentida i la corrupció, el dels12 ministres a la presó o als tribunals. Aquest veritable PP és el de la guerra de l’Iraq, l’11-M i el ‘Prestige’. Casado reuneix el pitjor d’Aznar i de [Mariano] Rajoy. Perquè fa només uns mesos era el vicesecretari del PP amb Rajoy, i per tant responsable de la 'caixa b' de la 'Gürtel', 'Púnica' o 'Lezo'. Casado diu que estima molt Espanya, però estima molt poquet els espanyols", ha dit Lastra.

Però els socialistes també veuen en aquesta posició de Casado, que competeix a la seva esquerra amb Ciutadans i a la seva dreta amb Vox, una oportunitat. El PSOE creu que pot aprofitar aquesta conjuntura per tornar a conquistar el centre sense perdre la seva hegemonia a l’esquerra, ara que Podem es troba immers en plena guerra interna entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. "El PP pretén aglutinarla part més radical de la dreta, competint amb aquesta força que va entrar a Andalusia. S’estan deixant arrossegar per aquesta força d’extrema dreta que va aparèixer a Andalusia. Davant això, el PSOE representa la majoria social d’aquest país, la moderació i el diàleg," ha argumentat Lastra. La nova consigna socialista també passa per no citar en cap cas Vox. La número dos del PSOE ha tingut moltes d’oportunitats d’anomenar pel seu nom el partit de Santiago Abascal, i ha sigut preguntada directament per aquest, però ha optat per referir-se a "aquesta força d’extrema dreta".

La situació parlamentària

La reunió de l’executiva d’aquest dilluns no ha comptat amb la presència de Sánchez, que ha inaugurat un fòrum de turisme i després s’ha reunit amb la UGT, però sí amb la de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que hi ha anat de forma excepcional (no és integrant de l’organisme) per explicar els Pressupostos. La sort dels comptes públics d’aquest any depenen gairebé únicament d’ERC i el PDECat, que fins al moment mantenen el seu rebuig d’aprovar-los i només s’obren a permetre la seva tramitació. Però els socialistes insisteixen a demanar el recolzament, o almenys l’abstenció, a tot l’arc parlamentari, inclòs el PP.  

"Apel·lem a tots els grups polítics. Demanem que siguin responsables i contribueixin a l’aprovació d’uns Pressupostos que són bons per a Espanya. Si no els donen suport estaran votant no a la millora del benestar, no a la revalorització de les pensions, a la reuniversalització de la sanitat, a l’augment de les beques, a la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys i al sistema de dependència", ha dit la vicesecretària general.

De moment, el PSOE s’enfronta aquest dimarts a una complicada jornada parlamentària, amb la convalidació de vuit reials decrets. Dos d’ells (un sobre pensions i l’altre sobre lloguer de vivendes) no estan assegurats, a causa de les reticències de Podem. Si el Govern fracassa, la sensació d’inestabilitat augmentarà.

"Estem avançant en les negociacions. Esperem tirar-los endavant, com hem tirat endavant fins ara tots els reials decrets", ha dit Lastra, que també ha tornat a ensenyar la porta de sortida a Susana Díaz, expresidenta de la Junta i encara líder del PSOE andalús.

Notícies relacionades

La direcció socialista no té pressa per forçar la marxa de Díaz, històrica enemiga interna de Sánchez, perquè considera que una batalla d’aquest tipus dessagnaria el partit a només quatre mesos de les eleccions municipals del 26 de maig. Però tampoc oculta les seves preferències per un canvi en la federació més nombrosa, fins ara l’única que havia mantingut el poder autonòmic de forma ininterrompuda durant 36 anys.

"Quan no governem, quan no aconseguim els vots necessaris per governar, hem de fer una reflexió sobre per què és així. Això és el que ha de pensar la federació andalusa. La màxima autoritat del partit és la militància, que és la que decideix en cada moment", ha conclòs Lastra.  No ha volgut anar més enllà.