RENÚNCIA

Llamazares dimiteix com a diputat i no serà candidat d'IU a Astúries

Tampoc assistirà a la reunió a la qual se l'havia emplaçat per donar explicacions de les seves relacions amb la plataforma Actua

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El portaveu parlamentari d’IU al Parlament asturià, Gaspar Llamazares, ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de renunciar a presentar-se a les primàries d’IU aAstúries, així com a la seva acta de diputat autonòmic i càrrec de portaveu del Grup Parlamentari d’IU en la Junta General. 

En una carta enviada al coordinador general d’IU d’Astúries, Ramón Argüelles, Llamazares li trasllada, a més, que no acudirà a la reunió que avui tenen convocada la Comissió Col·legiada en la qual havia sigut citat a donar explicacions de les seves relacions amb la plataforma Actua després de l’expedient obert contra ell per la direcció federal.

Segons el seu parer, l’esmentada reunió podria entendre’s com la continuació a IUd’Astúries del’"expedient libel" incoat per l’executiva que lidera Alberto Garzón, malgrat que la majoria de la coalició al Principat li havia transmès que l’objectiu era donar una resposta alternativa "al procés d’intencions" obert des de Madrid.

Així, valora el suport de la coalició a Astúries en moments tan difícils al veure’s "sotmesa a qüestionament en la seva autonomia i amenaçada d’intervenció federal", circumstàncies que, si es prolonguen, podrien minvar les seves merescudes expectatives electorals.

Per això, apunta, adopta "no sense tristesa" la decisió d’apartar-se definitivament de les pròximes primàries i de renunciar a la representació i a l’acta de diputat, "ja que si no ho fes podria posar en perill la històrica organització de l’esquerra d’Astúries”, una cosa que no es “perdonaria”.

"Segueixo convençut que sense ella i la seva experiència de lluita i govern la reconstrucció d’una esquerra espanyola seriosa i orgullosa de la seva història serà molt més difícil", afegeix Llamazares, que considera també imprescindible l’existència d’una altra esquerra a nivell federal davant de la renúncia d’IU en aquest àmbit "en favor de la dissolució en un radicalisme confederal excloent".

Immens privilegi

El líder d’Esquerra Oberta, que assegura que ni pot ni vol entonar "cap mea culpa" sobre el seu compromís per a la reconstrucció de l’esquerra espanyola, agraeix "l’immens privilegi" que ha sigut representar "la militància i votants de l’esquerra asturiana representada per IU d’Astúries".

"Només tinc gratitud per al recolzament i la confiança rebuts al llarg de la més gran i sens dubte de la millor part de la meva vida, sent el vostre dirigent i portaveu", afegeix Llamazares abans de posar-se a disposició d’Argüelles com a militant i convençut que es trobaran junts i més aviat que tard" en la seva reconstrucció.

Dissabte passat Llamazares va anunciar que obria "un període de reflexió" sobre el futur paper que jugarà en la coalició al Principat, on s’havia ofert per encapçalar de nou la candidatura autonòmica.

Notícies relacionades

Llamazares va respondre així a les afirmacions del coordinador general d’IU a Astúries, que el va emplaçar a no competir electoralment des d’Actua amb la coalició, ni el Principat ni en altres àmbits, si aspira a repetir com a cap de llista.