Al Congrés

IU demana que Fernández de la Vega expliqui les converses de Villarejo per al BBVA

La formació pregunta sobre la participació de l'exvicepresidenta en qüestions judicials d'Emilio Botín

zentauroepp32531715 gra241  madrid  24 01 2016   el exvicepresidenta del gobiern180619095130

zentauroepp32531715 gra241 madrid 24 01 2016 el exvicepresidenta del gobiern180619095130 / Victor Lerena

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Izquierda Unida (IU) ha registrat una petició al Congrés dels Diputats perquè l’exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, actualment presidenta del Consell d’Estat, comparegui a la Cambra Baixa per informar de les escoltes que va gravar el comissari José Manuel Villarejo per encàrrec del BBVA el 2005.

En una d’aquestes converses, publicades per 'Moncloa.com' i 'El Confidencial', la llavors vicepresidenta del Govern parla amb un directiu del Banco Santander sobre el cas de les cessions de crèdit que afecta el que llavors n’era el president, Emilio Botín.

Segons explica IU, prenent com a referència les informacions publicades, la cúpula del banc que presidia Francisco González i el comissari Villarejo estimaven que Ignacio Rupérez, llavors cap del Servei d’Estudis del Santander, participava d’alguna forma en l’assalt al BBVA com a enllaç entre Botín i els que intentaven apoderar-se de l’entitat, el llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, i l’empresari Juan Abelló.

En la transcripció que fa Villarejo d’aquesta suposada trucada del 4 de febrer del 2005, l’exministre Miguel Sebastián interromp Rupérez per passar-li la vicepresidenta del Govern. “La María Teresa vol comentar-te alguna cosa... [inoïble]... després seguim”. Aquesta, sempre segons les informacions publicades, hauria assenyalat: “I m’explica el Miguel [Sebastián] que l’Emilio [Botín] està preocupat pel seu tema...”. Cosa que IU relaciona amb el judici obert a l’Audiència Nacional pel denominat cas de les cessions de crèdit.

"No hi haurà problemes"

"Transmet-li que ja està parlat i que no hi haurà problemes... [inoïble]... tot i que ja saps com són en aquest ministeri", hauria dit De la Vega, segons l’informe d’escoltes de Villarejo entregat al BBVA. "Vicepresidenta, em tranquil·litzen les teves paraules i ara mateix les hi transmeto al cap, i de l’altre tema ja sap el Miguel que podeu continuar comptant amb nosaltres...", hauria respost suposadament Rupérez.

Notícies relacionades

En aquest context, el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, vol que De la Vega vagi a la Comissió Constitucional del Congrés a explicar aquestes converses per saber si realment el Govern s’estava ocupant d’"alleugerir" els problemes judicials de Botín.

En concret, la formació integrada a Units Podem demana que De la Vega detalli "la seva actuació, quan era vicepresidenta del Govern el 2005, assegurant un executiu del Banco Santander que el president de l’esmentada entitat [Botín] havia d’estar tranquil amb un judici pendent perquè el Govern ja l’havia resolt, segons recull la transcripció d’unes suposades gravacions atribuïdes al comissari Villarejo".