COMICIS LOCALS I AUTONÒMICS

Iglesias i Errejón trenquen en vigílies electorals

El candidat a Madrid canvia Podem per la nova marca de Carmena

El líder del partit morat ho considera una traïció i li assenyala la porta de sortida

20190117 421775 errejoncarmenae 1 3 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cinc anys després de la fundació de Podem, amb moltes anades i vingudes i després d’un camí omplert de topades, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón van consumar aquest dijous el seu divorci, tret de sorpresa i pirueta d’última hora. L’amistat que els unia es venia deteriorant per les lluites dins del partit i per les diferències polítiques que els separaven. Tot i així, els dos dirigents intentaven suportar-se per no fracturar Podem en el seu pitjor moment electoral. No obstant, la decisió d’Errejón de presentar-se a les eleccions de la Comunitat de Madrid amb la marca ‘Más Madrid’, impulsada perManuela Carmena, va acabar produint la ruptura entre els dos cofundadors: Iglesias entén que és una “maniobra”, o sigui, una traïció, i li va assenyalar la porta de sortida d’un partit del qual prefereix que marxi sense haver d’arribar a fer-lo fora oficialment. 

A tan sols cinc mesos de les eleccions locals i autonòmiques, Errejón va anunciar ahir al matí el seu propòsit de formar untàndem amb l’alcaldessa madrilenyaa la plataforma ‘Más Madrid’, allunyant-se del partit que ell mateix va ajudar a fundar. Aquesta decisió va arribar després d’una setmana de discrepàncies amb la direcció morada, que provava d’imposar les condicions d’unpacte electoral amb IU que ell no compartia, però que sí que comptava amb el beneplàcit de l’actual cúpula podemista a Madrid. Un altre xoc més a sumar en la llarga llista de desacords entrepablistesi el sector més pròxim a Errejón els últims temps.

En aquest context, Errejón i Carmena van decidir, a través d’unacarta obertaa tots els madrilenys, apostar per coordinar les seves propostes a l’alcaldia i Parlament regional en “un programa conjunt i participatiu”. A més, van renunciar a les primàries de Podem i es van comprometre a celebrar les sevespròpies primàries el pròxim febrer, amb l’objectiu d’oferir “un projecte integral, optimista i de futur”. Tots dos asseguren que coordinaran les seves “propostes en unprograma conjunt i participatiu”.  

Malgrat la intenció de guardar les seves sigles (fins ara) en un calaix, l’entorn d’Errejón mantenia l’esperança de continuar sent el candidat de Podem en una plataforma més àmplia, que aglutinéstot el progressisme. A més, en la missiva que firma amb l’actual regidora enarbora la bandera de la futura cooperació entre governs per fer més atractiu el camí triat. No obstant, la resposta d’un Iglesiasque es va veure obligat, segons va dir, a interrompre la seva baixa paternal per respondre a través de Facebook a la “maniobra” d’Errejón, i que es va definir“trist” i “tocat”, va ser contundent: considera que el seu company ha deixat el partit per unir-se a un altre i l’adverteix que s’elegirà un altre aspirant per a la comunitat de Madrid que li farà competència.

“Vergonya” davant pragmatisme

 “Li desitjo sort a Íñigo en la construcció del seu nou partit amb Manuela, però Podem té el full de ruta que van marcar els inscrits”, va sentenciar, suggerint que el futur d’Errejón no està en l’organització morada. Tampoc es va privar d’apuntar que compliran el compromís de no presentar candidat a l’Ajuntament perquè tot el vot s’aglutini entorn de Carmena, però que Errejón no correrà la mateixa sort. “Amb tot el respecte, Íñigo no és Manuela”, va dir. Iglesias no vol posar en risc una plaça ja conquistada, l’Ajuntament de Madrid, però se la jugarà a la regió amb candidatura pròpia que compta amb l’aval d’IU, segons va confirmar dijous a la tarda Alberto Garzón.

Notícies relacionades

El cap de Podem va dir sentir “vergonya” davant de l’ocorregut i davant de la forma amb què Errejón i Carmena li havien “ocultat” que preparaven un “projecte electoral propi”. Assegura que es va assabentar d’aquestes intencions només cinc minuts abans que la carta del seu company de files i l’alcaldessa es fes pública. A partir d’aquí, Iglesias va evitar parlar d’expulsions o expedients en el seu escrit d’urgència a la militància i simpatitzants, malgrat que la direcció situa ja fora de l’organització Errejón i el convida a “actuar en conseqüència”. O sigui,que se’n vagi abans que el facin fora

Però l’al·ludit no pensa anar-se’n. A La Ser, Iñigo Errejón va explicar que darrere de la seva iniciativa no hi ha un pols pel poder sinó pur pragmatisme. Qui afirma continuar sent candidat dels morats a Madrid, malgrat el comunicat del seu cap, va centrar el focus en el que va passar a Andalusia i va remarcar que l’esquerra està obligada a buscar fórmules, sense perdre temps i per sobre dels partits, que frenin l’abstenció i garanteixin suma de vot progressista a Madrid. Va admetre que Iglesias no comparteix aquesta anàlisi que, segons sembla, sí veu Carmena, però va exhibir optimisme sobre un canvi de criteri d’última hora en Podem.