CRISI INTERNA

La batalla de Madrid posa en alerta Podem

Un nou pols intern amenaça el pacte electoral amb Carmena, que es considera clau

Iglesias ha d'escollir entre consolidar l'exjemad Rodríguez en les llistes o aconseguir la pau interna

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem tenia fa uns mesos serioses esperances en tenir bons resultats a Madrid, a les eleccions del maig que ve. Amb un PP debilitat després de la forçada sortida de Mariano Rajoy de la direcció i l’escàndol de Cristina Cifuentes encara caldejant, l’esquerra semblava tenir bones perspectives per davant en l’àmbit autonòmic i local si elPSOE i els morats aconseguien sumar una majoria. Especialment després de l’acord entre Pablo Iglesias i Manuela Carmena perquè ella repetís com a aspirant a l’alcaldia madrilenya, considerada una de les joies dels autoanomenats‘ajuntaments del canvi’.Però una vegada més les penes internes dels podemistes estan posant en risc aquests objectius polítics, sense que pugui descartar-se l’efecte contagi –a Barcelona, per exemple– si la ferida no es cobreix a temps.

La polèmica suspensió de militància de sis edils madrilenys, que van decidir baixar del carro de les primàries després de ser relegats a llocs poc significatius a la llista, ha reobert una batalla entre els morats en què, a més, Carmena no pensa mantenir-se neutral malgrat la seva condiciód’independent. En les seves últimes intervencions públiques, l’alcaldessa ha suggerit que no li agrada la jugada que Iglesias a través d’un dels seus homes de confiança, l’exjemad José Julio Rodríguez, ha dut a terme a Madrid per trencar el ja fràgil equilibri de forces que existia fins ara.

Així el que va començar com un pols entre un grup de regidors (en el qual hi ha Rita Maestre), amb l’exmilitar és ja pura tensió entre Iglesias i Carmena.  Tan lluny ha arribat l’assumpte en qüestió de dies que la cúpula del partit, amb el seu líder al capdavant, ha decidit donar-se una mica de temps per veure com desembussar una situació que enterboleix la imatge de tota l’organització i les seves confluències. Això, en plena campanya andalusa amb sondejos a favor per ‘Endavant Andalusia’ i amb la possibilitat d’un avenç de generals sobrevolant si no hi ha pressupostos.

“Molt de mal” a l’organització

Iglesias, que havia aconseguit col·locar la seva organització en el centre de l’actualitat gràcies al’acord pressupostari arrencat al PSOE, ha vist com el focus es desplaçava al consistori madrileny. De fet, ell mateix ha reconegut que la lluita per ocupar els primers llocs de la llista de Podem a les primàries (i, per tant, garantir-se llocs clau a l’ajuntament si Carmena aconsegueix tornar a governar) transmet una imatge“trista”i fa “molt de mal” a l’espai del canvi.  Convé no oblidar que a més estan recorregudes les primàries del partit a Cantàbria i La Rioja

Notícies relacionades

La idea que urgeix buscar pau interna és compartida en la direcció de Podem, en què sembla haver-se comprès que només deixant enrere aquesta polèmica i amb una clara aposta per encarrilar el tema a Madrid pot apagar-se aquest foc polític abans que prengui dimensió d’incendi. Iglesias ha de moure fitxa. Carmena va acceptar ser de nou candidata després d’un pacte amb el secretari general dels morats en què se li prometia que, aquesta vegada, ella tindria llibertat per estar envoltada de la gent en qui confia. I ja ha deixat clar que aquests sis regidors que l’exjemad Rodríguez pretén relegar en la llista són de la seva màxima confiança.

En aquest context, tant Iglesias com altres membres del seu equip han fet declaracions públiques en les últimes hores per negar que estigui en perill l’acord que al seu dia es va arribar amb l’alcaldessa per acudir en coalició alscomicis de maig i reiteren, malgrat tot, que hi ha converses obertes per assolir una solució satisfactòria per a tothom.