LES CLAVEGUERES POLICIALS

L'exnúmero dos de la Policia nega l'operació Kitchen

El jutge també investiga en aquesta peça l'assalt a la casa de Bárcenas per un fals curs

Villarejo es mostra disposat a declarar en relació amb la peça del BBVA

dca6512

dca6512 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Eugenio Pino, número dos de la Policia mentre va ser ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, va aprofitar aquest dijous la presència de mitjans a l’Audiència Nacional per negar categòricament l’operació Kitchen. “L’operació Kitchen no existeix”, va dir a l’abandonar el jutjat després que el magistrat Manuel García-Castellón decidís ajornar la seva declaració com a imputat per la suposada sustracció de documentació compromesa per al PP a qui havia sigut el seu tresorer, Luis Bárcenas.

En aquesta peça s’investiguen els delictes de malversació, suborn, prevaricació, robatori de documents i violació de domicili, aquest últim per l’assalt que va realitzar un fals capellà a la vivenda de Bárcenas quan es trobaven dins la seva dona i el seu fill. El que era el seu xofer, Sergio Ríos, imputat en la causa, es va presentar providencialment malgrat que aquell dia tenia lliure.

En vista de com s’allargava la declaració de l’excomissari Enrique García Castaño, imputat juntament amb José Manuel Villarejo al ‘cas Tàndem’,en el qual s’investiguen les clavegueres policials, el magistrat va decidir interrompre la seva compareixença fins a aquest divendres, dia en què ja estava citat a la peça Iron, relativa a l’espionatge presumptament realitzat a advocats que van abandonar el bufet Herrero y Asociados. També ho haurà de fer a Land, relacionada amb l’exclusiva La Finca.

A més, va ajornar sense dia la declaració de Pino, com a imputat per la seva responsabilitat al dispositiu policial conegut com a Kitchen amb què, de confirmar-se l’espionatge a Bárcenas investigat, es van poder cometre els delictes de malversació, prevaricació i furt de documents. D’aquesta forma, el jutge podia començar a interrogar Villarejo, que ha sigut traslladat des de la presó d’Estremera per a això. L’excomissari, que s’ha mostrat disposat a declarar en relació amb totes les peces i especialment la relativa al BBVA, segons la seva defensa, haurà de tornar a declarar davant del jutge aquest dilluns al no haver acabat de declarar aquest divendres.

El seu lletrat, Antonio García Cabrera, ha lamentat a l’acabar la compareixença la filtració de les gravacions que es van intervenir al seu client i s’ha remès a “la gran transcendència que té en luctuosos esdeveniments esdevinguts en la vida espanyola” per justificar el seu interès a declarar en relació amb aquesta peça.

Contradicció amb Interior

Notícies relacionades

Sorprèn la contundència de la negació de Pino, que es troba imputat en un jutjat madrileny per la introducció irregular d’un pendrive al ‘cas Pujol’, després quela Direcció General de la Policia ha admès en un informe remès a l’Audiència Nacional que en l’operació Kitchen, ara negat per l’ex-DAO, van participar “funcionaris adscrits” entre els anys 2013 i 2015 a “la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, així com a la Comissaria General d’Informació”. També feia constar “la utilització de col·laboradors o informadors, alguns dels quals rebia una remuneració periòdica a canvi de la informació facilitada”. 

Un d’ells seria Sergio Ríos, qui va ser xofer de Bárcenas en aquells anys i qui en la seva tercera compareixença davant el jutge García-Castellón va explicar que qui el va captar per a l’operatiu va ser el recentment nomenat comissari Andrés Gómez Gordo, qui va treballar en el Govern castellanomanxec de María Dolores de Cospedal. El magistrat que va prohibir a tots dos sortir del país va començar amb ells la ronda d’interrogatoris del ‘cas Tàndem’ que està realitzant aquesta setmana després d’assumir la causa, després de la marxa del jutge de reforç Diego de Egea de l’Audiència Nacional.